Bosna i Hercegovina     | 31.08.2020. 14:19 |

Svečanom sjednicom Skupštine ZDK obilježen Dan Kantona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) - Svečanom sjednicom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona obilježen je Dan ZDK ustanovljen 2013. godine, a obilježava se 29. augusta na dan kada je 1189. godine potpisana Povelja Kulina bana, najstariji sačuvani pisani dokument i potvrda državnosti bosanske države, jezika i kulture.

Čestitajući Dan Kantona premijer Mirza Ganić podsjetio je da se taj dan ove godine obilježava u okolnostima pandemije koronavirusa, koja se negativno odrazila na sve aspekte društva, ali je Vlada prilagodila rad novonastalim uvjetima i preduzela interventne mjere da bi se zaštitilo zdravlje svakog čovjeka i sačuvalo svako radno mjesto.

- Vlastitim snagama, bez veće pomoći sa viših nivoa, osigurali smo sredstva za jačanje kapaciteta zdravstvenog sektora, osigurali subvencije plate za firme kojima je bio zabranjen rad u jeku pandemije te pojednostavili pristup kreditima Kreditno-garancijskog fonda - kazao je Ganić.

Nastavljena je, dodaje, realizacija planiranih razvojnih projekata u oblasti infrastrukture, podrške privredi i poljoprivredi, izgradnje i utopljavanja škola te zapošljavanja braniteljske populacije.

Sačuvana je i likvidnost budžeta, napominje Ganić, te održana redovna isplatu plata zaposlenima u prosvjeti, policiji, zdravstvu i upravi, uprkos činjenici da su budžetski prihodi u prvom polugodištu bili manji za više od 40 miliona KM.

Pozvao je sve političke subjekte i građane da budu ustrajni i jedinstveni u borbi protiv svih izazova i iskušenja kao što su bili u bliskoj prošlosti i najtežim vremenima za bosanskohercegovačko društvo i domovinu.

Uputio je čestitke učenicima povodom početka nove školske godine, a građanima Visokog čestitao je Dan Grada Visokog, koji se također obilježava 29. augusta na dan izdavanja Povelje Kulina bana.

Na sjednici su uručena i javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona. Plaketu Kantona dobili su privrednik Mirsad Čizmo, redatelj Šemsudin Gegić, profesor Mahmut Karalić, prim.dr. Dželal Imamović, koji je nedavno preminuo, te Mašinski fakultet u Zenici.

Prije svečane sjednice, premijer Ganić, predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković upriličili su tradicionalni prijem za predstavnike krovnih braniteljskih udruženja u ZDK.

Delegacija Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Ganićem i predsjedavajućim Huskićem odala je počast i položila cvijeće na Spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima "Kameni spavač" u Zenici, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu