Kultura     | 31.08.2020. 10:18 |

U galeriji Franjevačkog samostana u Tuzli izložba skulptura Borisa Orenčuka

FENA Saopćenje

TUZLA, 31. augusta (FENA) - U galeriji Franjevačkog samostana 'Kristian Kreković' u Tuzli, 1. septembra ove godine bit će otvorena izložba skulptura pod nazivom "Materija – oblik – vertikala" akademskog kipara Borisa Orenčuka.

Boris Orenčuk rođen je u Mostaru 13. srpnja 1989. godine. Srednju školu likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića na Odsjeku za kiparstvo završio je u Mostaru. Na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru završio je Odsjek likovnih umjetnosti – smjer kiparstvo. Magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, također na Odsjeku za kiparstvo.

Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Udruženja likovnih umjetnika "Format" (ULUF) i Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji (DHLU).

Dobitnik je nagrade Fondacije Slipičević iz domene likovnih umjetnosti u gradu Mostaru 2016. Sudjelovao je na mnogim kiparskim kolinijama, te međunarodnim simpozijima kiparstva, te na regionalnom projektu City Lab u Sarajevu i Mostaru, koji je realiziran od strane Bauhaus Universität/MFA programa "Umjetnost u javnom prostoru i nove umjetničke strategije" (Weimar).

Autor je četiri javne skulpture. Radovi mu se nalaze u fundusima Hrvatskoga doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, Galeriji Vrba i Fondacije za scenske, likovne i muzičke umjetnosti BiH, saopćeno je iz Franjevačkog samostana Bosne srebrene u Tuzli.

Izložbu organizira Hrvatsko kulturno društvo 'Napredak'  Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu