Svijet     | 26.08.2020. 16:28 |

Kremlj se nada da slučaj Navalnog neće naškoditi odnosima Rusije sa Zapadom

FENA Internet

MOSKVA, 26. augusta (FENA) - Kremlj je saopćio u srijedu kako se nada da obolijevanje opozicionog političara Alekseja Navalnog neće naškoditi ruskim odnosima sa Zapadom i da s nestrpljenjem želi saznati kako se on razbolio uprkos prvobitnom odbijanju da pokrene istragu incidenta.

Navalni je u medicinski induciranoj komi u berlinskoj bolnici, gdje je prebačen avionom u subotu nakon što se onesvijestio tokom leta u Rusiji. Njemačka klinika saopćila je kako njena prvobitna medicinska istraga ukazuje na trovanje, iako su se ruski liječnici koji su liječili Navalnog u sibirskoj bolnici usprotivili takvoj dijagnozi.

Njemačka, Sjedinjene Države i druge zemlje pozvale su Rusiju da istraži okolnosti koje su dovele do obolijevanja Navalnog, ali je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio novinarima da je dosadašnja dijagnoza nepotpuna.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućem pogoršanju odnosa između Moskve i Zapada, Peskov je izjavio: "Naravno da ne bismo to voljeli, to je prvo. Drugo, nema nikakvih razloga za to"

On je to izjavio dan nakon što je predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta izjavio da će biti oformljena komisija koja bi istražila da li su strane sile bile umiješane u obolijevanje Navalnog u cilju jačanja napetosti s Rusijom.

Upitan o teoriji predsjednika parlamenta o stranim silama, Peskov je kazao da, ako se trovanje potvrdi i otrovna supstanca se definitivno identifikuje, "onda neće biti razloga da se razmatra kome je to koristilo".

- Nismo ništa manje zainteresirani od bilo koga drugoga da saznamo šta je dovelo do njegovog pada u komu - dodao je Peskov, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu