Bosna i Hercegovina     | 25.08.2020. 12:58 |

Biščević: Nastava počinje 1. septembra, nedostaje asistenata u nastavi

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 25. augusta (FENA) - U Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje iz Sarajeva redovna nastava u novoj školskoj godini započet će 1. septembra, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Direktorica Škole Inga Biščević kaže za Fenu da, kao i sve specijalizirane ustanove, kreću redovno. Odjeljenja će biti organizirana u manjim grupama. Sve je dezinficirano, poduzete su epidemiološke mjere.

- Imamo zasad dovoljno dezinfekcionih sredstava, a bit će redovno mjerena tjelesna temperatura učenicima i uposlenicima - naglasila je.

Podsjeća da su učenici te škole u drugom polugodištu prošle školske godine, zbog virusa korona, nastavu pohađali online. Škola nema online platformu, ali su se organizirali putem viber grupa.

- I sada će biti podijeljena odjeljenja, neće svi učenici moći prisustvovati redovnoj nastavi. Većina naših učenika su iz drugih kantona, to je razlog zbog kojeg će nastavu pohađati online. Nadamo se da će se situacija uskoro malo iskristalizirati, pa da će većina učenika moći redovno pohađati nastavu - naglasila je.

Rad u toj školi organiziran je u 12 odjeljenja, a za učenike u svim specijaliziranim ustanovama čas redovno traje 40 minuta.

- U novoj školskoj godini nastava će biti organizirana u prvoj smjeni. Bit će skraćena i časovi će trajati 30 minuta, bez malih odmora. Tokom nastavnog procesa smjenjivat će se samo profesori, učenici će biti u jednoj učionici. Minimalno će se učenici kretati po zgradi škole - kazala je.

Školu za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje pohađaju učenici od prvog do četvrtog razreda, a školuju se za zanimanja knjigovezac, reklamni grafičar, kuhar, moler, pomoćni dekorater i cvjećar. To su zanimanja, koja su trenutno aktuelna u toj školi. Praktična nastava za te učenike inače se, kaže direktorica Biščević, izvodi u školi. Tako će biti i u ovoj situaciji. Praktična nastava će se odvijati organizirano, u školi.

Ističe pozitivna iskustva učenika i roditelja iz perioda odvijanja nastave online. Bilo je, kaže, problema na početku s obzirom da svi učenici nisu imali informatičku opremu, ali je to riješeno putem donacija.

- S obzirom da se radi o djeci s teškoćama u razvoju, neki od njih nisu bili u mogućnosti sami pratiti online nastavu. Tu su pomagali roditelji, bili su nam od velike pomoći. Mislim da smo uspješno odgovorili zadatku - naglasila je.

Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje zasad ima dovoljno kadra, ali direktorica Bišćević kaže da im nedostaje asistenata u nastavi.

- Nadamo se da će resorno ministarstvo riješiti i taj problem, već smo uputili zahtjev. To bi nam bilo od velike koristi. Ima učenika koja trebaju individualan rad, zato su od velike koristi i asistenti - kazala je.

Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje imat će u školskoj 2020./2021. godini ukupno 78 učenika, u 12 odjeljenja. Nastavu u toj školi pohađaju učenici i iz drugih kantona, koji budu smješteni u internatu Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece ''Mjedenica'. Osnovna djelatnost te škole je obrazovanje, odgoj i osposobljavanje učenika koji zaostaju u psihičkom i tjelesnom razvoju i nisu u stanju savladati programske sadržaje redovne srednje stručne škole. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel