Stranačke aktivnosti     | 24.08.2020. 14:12 |

Saopćenje za javnost SDBiH

FENA Saopćenje

Kamočaji: Sarajevo je sazrelo da se modernizuje na nivo kakvog zaslužuje kao glavni grad države

Uoči predizborne kampanje i usred nekoliko gorućih tema u Kantonu Sarajevo koje je pokrenuo Kantonalni odbor Socijaldemokrate BiH (SD BiH), šef izbornog štaba SD BiH Igor Kamočaji i nosilac liste za Opštinsko vijeće Novo Sarajevo, u intervjuu je odgovorio na neka od pitanja u vezi sa planovima i ambicijama za Lokalne izbore 2020. te problemima sa kojima se susreo nakon adresiranja situacije sa pandemijom i zapošljavanjem u KS.

 

Nedavno ste pristupili SD BiH. Zašto baš SD?

Oni koji su pratili moj dugogodišnji rad i sa kojim politikama i principima sam krenuo i prolazio kroz svoju političku i profesionalnu karijeru, znaju da sam uvijek bio vođen socijaldemokratskim načelima. Mogućnost da se snažno gradi, uloži veliki trud i primjeni vlastito iskustvo u stvaranju socijaldemokratskih politika koje treba da budu društveno odgovorne aktivnosti u službi građana, bez ikakvih podjela fokusiranih primarno na njihova prava i potrebe. To je moj moralni i etički kodeks, to sam prepoznao u SD BiH i to je razlog zašto sam se aktivirao u SD BiH.

Pored toga što ste pristupili SD BiH, Vi ste i šef Izbornog štaba, koliko ste zadovoljni urađenim do sad?


U vrlo kratkom vremenskom periodu uspjeli smo završiti veliki dio posla i registrovati sve za izlazak na izbore u Sarajevu. Nastupit ćemo u pet opština u Sarajevu, a to su: Centar, Novo Sarajevo, Stari Grad, Novi Grad i Ilidža. Zadovoljni smo procesom provedenim evidentiranja kandidata za liste za Općinska vijeća. Kandidatske liste za Lokalne izbore 2020. godine predate su CIK-u. Okupili smo stručne, poduzetne i akademske građane, koji su svojim iskustvom i znanjem spremni unaprijediti i promovisati ideju socijaldemokratije kroz svoje djelovanje u svim segmentima društva.
Sead Dizdarević je nosilac liste za Opštinsko vijeće Centar, Sanel Dragolovčanin, predsjedavajući vijeća Stari Grad, nosilac je za Opštinsko vijeće Stari Grad, za Opštinsko vijeće Novi Grad nosilac je Mesud Mujanović, na listi za Opštinsko vijeće Ilidža je Dževad Agović, dok sam ja nosilac liste za Opštinsko vijeće Novo Sarajevo.

 

U svom prvom obraćanju ispred SD BiH rekli ste da ćete djelovati kao politički hub. Šta to tačno podrazumijeva?

 

Nedavno smo otvorili prostorije Kantonalnog odbora SD BiH u Sarajevu koje ima zadatak da su vrata SD BiH uvijek otvorena za sve građanke i građane, za razgovor, upoznavanje sa našim politikama, da zajedno mapiramo sve probleme sa kojima se susreću, a onda da kao aktivni politički hub prepoznamo i uključimo odgovorne strukovne građane i da ponudimo sistemu najbolje rješenje. Ubrzo planiramo pokrenuti i “Omladinski hub”, koji će na isti način dati krila i mehanizme mladim ljudima da sami mapiraju probleme i nalaze rješenja koja ćemo predlagati sistemu. Imao sam priliku da kroz svoj posao, koji sam obnašao u Službi za zapošljavanje KS, vidim koliko samo imamo mladih i perspektivnih osoba. Nove generacije vide rješenja problema na neki savremeni način, moderne tehnologije su im sasvim prirodni način komuniciranja unaprjeđenja svakodnevnog života. Mi vjerujemo da je Sarajevo sazrelo da se modernizuje na novi nivo kakvog zaslužuje kao glavni grad naše države. Takvim projektima ćemo uvijek biti posvećeni.

 

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini iz dana u dan je sve gora. Sve je veći broj zaraženih i, nažalost, umrlih. Ljekari upozoravaju na loš scenarij. Da li zdravstveni sistem, po Vama, može odgovoriti na ove izazove?
 

Nažalost, dvije strane su ovdje ugrožene zbog nesposobnosti da se pandemija suzbije, a to su građanstvo koje živi u strahu od zaraze koronavirusom ili prolazi iscrpljujući i spor put pacijenta, te medicinsko osoblje koje je već zamoreno i svakodnevno izloženo ogromnom pritisku,  naporu i zdravstvenom riziku. Odgovornost je na vlastima u KS koja nije adekvatno odgovorila ovom velikom organizacijskom i profesionalnom izazovu samim tim opteretila sve segmente našeg zdravstvenog sistema i stavila ih u vrlo nezavidnu poziciju. Prije nekoliko dana, SD BiH je održala press konferenciju na kojoj smo postavili mnoga pitanja na koja građani zaslužuju odgovor. Informišite nas. Želimo da znamo. Pravite analize, zašto nam je ovako. Ako niste sposobni vi da nađete riješenje, ovo je demokratija, onda je to indikator da ne treba više da nas vodite. Nadamo se da će se građani sjećati ovoga u novembru kada budu zaokruživali listić i razmisliti da li da ponovo daju glas za one partije koje su nas dovele u stanje u kojem jesmo. Šta može biti gora opomena od toga!?

 

Svakodnevno čitamo o iskustvima pacijenata koji danima čekaju da budu testirani iako imaju simptome COVID-a, šta mislite koje su naše najveće slabosti koje otežavaju pacijentima da dođu do svojih prava, testova i terapija u borbi protiv teške pandemije?

 

Nažalost to je veliki problem na koji ukazujemo. Nerijetko čujemo da se pacijent treba ubjeđivati putem telefona da dobije uputnicu za testiranje na covid -19.

Da li se to štedi na testovima! Ne samo da želimo nego imamo i pravo znati sa čime raspolažemo i šta je razlog tome!

Put pacijenta je mukotrpan i spor! Dakle, jedan dan nazovete, ako ste sretni i dobijete uputnicu, zakazani ste za naredni dan, onda rezultati dođu u roku dan ili dva, nekad i tri i naredni dan idete na pregled i radite pretrage. Od momenta kada ste nazvali do momenta kada dobijete terapiju može proći i 5 do 7 dana. Pacijenti su prepušteni vlastitoj improvizaciji kućnog liječenja a niko ih i ne nazove da pita kako su, kako se osjećaju. Mogu pozvati svog porodičnog ljekara ako su sretni da im se iko javi. Ili je linija zauzeta ili se na nju niko ne javlja.. Evo, probajte i vi sami. Testirajte sistem. Vidite šta ćete dobiti. Ove činjenice stvaraju agoniju, depresiju i paniku kod stanovništva. Bavi li se iko mentalnim zdravljem naših građana u doba pandemije. Covid uzima živote svih starosnih doba. ŠTA JE VIŠE POTREBNO DA SE DOGODI DA BISMO DOBILI EFIKASNIJI SISTEM! Da li imamo zamor medicinskog osoblja! Postoje li sredstva u budžetu da se zaposli veći broj medicinskog osoblja! Imamo pravo da znamo! Imamo pravo na redovno i transparentno informisanje o svim planovima i programima ko i kako će nas iz ove situacije izbaviti, ali svjedočimo svi mi zajedno da ih nema jer se niko odgovorno ovime ne bavi i to je činjenica s kojom se suočavamo.

 

Sve ozbiljnije se govori o velikoj svjetskoj ekonomskoj krizi koja nas, također, očekuje nakon pandemije. Radnici u BiH su bez posla i prava. Kako se nositi s takvim izazovima u zemlji poput naše?

 

U ovom vremenu pandemije koronavirusa vidimo da građanke i građani Kantona Sarajevo masovno ostaju bez zaposlenja, prihoda i elementarnog prava na rad i dostojanstven život. Od vlasti se očekivao promptan i efikasan pristup ovom problemu i hitan akcioni plan za rješavanje i suočavanje sa okolnostima. Mi vidimo potpuno nekompetentan i ignorantski odnos onih koji bi trebali poticati i održavati zaposlenost. Više od pola godine je prošlo, a da nije donesen niti jedan program poticaja za zapošljavanje u Kantonu Sarajevo, gdje je na evidenciji registrovano skoro 64.000 nezaposlenih osoba. Novac za program i oporavak iz ove situacije postoji, ali niko se time ne bavi.

Budžetom za 2020. godinu planirana sredstva za te programe, u iznosu od preko 5,4 miliona KM. Taj novac treba biti usmjeren na programe podrške za zapošljavanje i očuvanje postojećih radnih mjesta. Tih programa nema.

 

U više navrata pisali ste i dokumentovali o radu ustanove JU „Služba za zapošljavanje KS“ o saznanjima da su počinili nezakonite radnje i obavljali nesavjestan rad, šta je sljedeći korak?

Javnost ću o tome posebno informisati. Trenutno mi se prijeti otkazom u matičnoj firmi gdje radim (Služba za zapošljavanje KS) zbog iznošenja javnih podataka i stavova o radu i neradu ustanove koja ima i najodgovorniju društvenu obavezu posebno prema svim nezaposlenim. Nepojmljivo je da se na taj način vrši pritisak, na određen naći i da se ne govori u 21. vijeku. Svjedočimo da je više od pola godine prošlo, a da nije donesen niti jedan program poticaja za zapošljavanje u Kantonu Sarajevo, gdje je na evidenciji registrovano skoro 64.000 nezaposlenih osoba. Novac za program i oporavak iz ove situacije postoji, ali niko se ovim problemom ne bavi. Budžetom za 2020. godinu planirana sredstva za takve program iznose od preko 5,4 miliona KM i SD BiH zahtijeva da se građanima Sarajeva objasni zašto taj novac dosada nije usmjeren na programe podrške za zapošljavanje i očuvanje postojećih radnih mjesta.

 


Šta očekujete na predstojećim izborima? Šta ćete ponuditi građankama i građanima Sarajeva?

Svakodnevno komuniciramo sa  građanima i naš plan je da u komunikaciji sa njima prepoznamo i usvojimo preporuke za još adekvatnije i kvalitetnije izrade naših programa vezanih za lokalne izbore u novembru. U uslovima kakve nam epidemiološke mjere dozvoljavaju, intenzivno razgovaramo sa građanima Sarajevo i pitamo ih, između ostalog, kakvo Sarajevo žele te u skladu sa tim poboljšavamo i nadograđujemo programe vezane za rješavanje problema u lokalnim zajednicama i opštinama. Ovim putem pozivam sve građane našeg grada koji žele da se uključe u naše aktivnosti da dođu u prostorije socijaldemokrata BiH (Marka Marulića 6), želimo im dobrodošlicu u naše redove i spremnost na otvoren konstruktivan razgovor, njihove kritike i sugestije.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel