Ekonomija     | 20.08.2020. 15:16 |

PKFBiH - Različita tumačenja obaveze prijevoznika vezano za prijevoz migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) - Udruženje za transport pri Privrednoj komori Federacije BiH (PKFBH) oglasilo se povodom „različitih tumačenja obaveze prijevoznika vezano za prijevoz migranata u autobusima kojima se obavlja redovan linijski prijevoz putnika na relacijama prema gradovima u Unsko-sanskom kantonu.“

- Dijelimo mišljenje i zabrinutost stanovnika Unsko-sanskog kantona vezano za nekontrolirano kretanje migranata i općenito neadekvatan odgovor državnih institucija na rješavanje migrantske krize u cjelini. Također, svi prijevoznici postavljaju pitanje zbog čega ne postoji koordinirana policijska aktivnost na način da se ograniči i onemogući nekontrolirano kretanje migranata, odnosno da policija u Sarajevskom, Tuzlanskom, Srednjebosanskom ili... kantonu, prije nego što migranti dođu do Unsko-sanskog kantona, uđe u autobus i izvrši kontrolu i legitimiranje putnika, te svakoga za koga smatra da ne može nastaviti putovanje izvede iz autobusa i smjesti u migracione centre – navode iz Udruženja za transport.

Umjesto što se prijevoznici, kako dodaju, optužuju kao uzročnici migrantske krize, smatraju da bi bilo znatno efikasnije da policija i drugi nadležni organi kontrolu putnika vrše na polaznim ili usputnim stanicama i time rasterete pritisak na gradove Unsko-sanskog kantona.

Napominju da je na području Federacije BiH, sa određenih destinacija za gradove u Unsko-sanskom kantonu registrirano 11 federalnih linija, kao i da je više od 20 linija registrirano kao povezivanje gradova dva entiteta.

- U ovim iznimno teškim vremenima bilo kakva obustava prijevoza značilo bi dovođenje prijevoznika u još težu situaciju. Želimo naglasiti da ćemo podržati sve aktivnosti kontrolnih organa s tim što očekujemo da svako, u skladu za zakonskom regulativom u BiH, treba raditi svoj posao na način što će prijevoznici vršiti prijevoz putnika koji su za to kupili i platili prijevoznu kartu, a da ih policija i drugi organi kontroliraju, te sankcioniraju nezakonito postupanje i kretanje migranata – saopćeno je iz Udruženja za transport PKFBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel