Kultura     | 19.08.2020. 16:19 |

Miljković: Retrospektiva Marine Abramović poručuje nam da nije u pitanju kraj

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 19. augusta (FENA) - Reditelj Boris Miljković izjavio je danas u razgovoru za Fenu da je za osnovu dokumentarnog filma "Povratak kući: Marina Abramović i njena djeca", koji će u subotu zabilježiti svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu, izabrao njenu izložbu "Čistač" jer ona predstavlja prvu retrospektivu koja nam poručuje da nije u pitanju kraj.

- Ona će to "počistiti" i spremiti se za dalje, što je posebno fascinanatno za osobu koja ima 74 godine a spremna je na nove, mladalačke podvige - rekao je Miljković.

Istakao je da je "čišćenje" koje ona sugeriše posebno posvećeno mladim ljudima koji namjeravaju da se bave umjetnošću.

- Također je interesantna sudbina tih mladih ljudi koji su izabrali da slijede njen put i koji u biti, na kraju njenog života i postaju njena djeca - pojasnio je Miljković.

Dodaje da je Abramović počela produkciju pozorišne predstave sa Willemom Dafoem u Minhenu, koju je prekinula pandemija, pod nazivom "Sedam smrti Marije Kalas" jer je pronašla neku vezu između nje same i Marije Kalas. Osim toga, za 2021. je zakazano da Marina Abramović održi veliki performans u Kraljevskoj akademiji u Londonu, što je presedan jer se prvi put od 16. vijeka pojavljuje jedna žena u toj instituciji i što dokazuje da se Marina i dalje kreće velikim koracima - kazao je Miljković.

Marina Abramović rođena je 30. novembra 1946. godine u Beogradu, u Jugoslaviji. Već od početka karijere u Beogradu, ranih 70-ih, krčila je put performansu kao vidu vizuelne umjetnosti, koristeći tijelo i kao subjekt i kao medijum. Istražujući fizičke i mentalne granice svog bića, izdržavala je bol, iscrpljivanje i opasnost, u traganju za emocionalnom i spiritualnom transformacijom. Živi i radi u Njujorku, a njeni radovi nalaze se u brojnim velikim javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta.

Miljković je također prokomentirao i aktuelnu situaciju sa pandemijom, smatrajući da neće bitno utjecati na budućnost kinematografije jer će se ona prilagoditi i nastaviti funkcionisati.

- Film se mijenja i s koronom i bez korone, pa se i stapa s nekim drugim formama i oblastima zbog čega se često pitam ko još gleda ovaj "evropski film" osim nas na festivalima - rekao je Miljković.

Priznao je da teško može da zamisli nekadašnju kino publiku s kokicama jer se to vjerovatno seli u domen televizije, dok će film vjerovatno postati franšiza nečeg drugog kao što svjedočimo da je Marvel posljednjih godina uzeo nišu koju je nekad imao čitav vestern.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel