Svijet     | 17.08.2020. 17:36 |

Kushner: SAD još neko vrijeme neće dati pristanak na plan aneksije Zapadne obale

FENA Internet

JERUSALEM, 18. augusta (FENA) - Sjedinjene Države neće pristajati na izraelsku aneksiju okupirane Zapadne obale "još neko vrijeme", dajući prioritet sporazumu o normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i širim regionalnim mirovnim naporima, izjavio je u ponedjeljak visoki savjetnik u Bijeloj kući Jared Kushner.

Ujedinjeni Arapski Emirati saopćili su da je njihov potez na normalizaciji odnosa s Izraelom, objavljen u četvrtak, odvukao pažnju od plana aneksije koji je razbjesnio Palestince, koji žele Zapadnu obalu kao dio svoje buduće države, i uznemirio je neke svjetske sile.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu označio je plan aneksije - već načet neslaganjima unutar njegove vladajuće koalicije o predloženom tempiranju - kao privremeni i na čekanju. Izraelski zvaničnici nagovijestili su, međutim, da prvo žele odobrenje najvećeg izraelskog saveznika, Sjedinjenih Država.

- Izrael se usuglasio s nama da neće napraviti nijedan korak bez naašeg pristanka. Mi ne planiramo dati taj pristanak još neko vrijeme - izjavio je Kushner novinarima u telefonskom brifingu.

- Upravo sada fokus je, kako znate, provesti ovaj novi mirovni sporazum - kazao je.

- Istinski želimo da bude te međuakcije između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata što je moguće više i mi želimo da se Izrael fokusira na stvaranje novih veza i savezništava - izjavio je Kushner, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo