Bosna i Hercegovina

Skopljak: Prerani odlazak Bukvarevića nenadoknadiv gubitak za BiH i TK (VIDEO)

Tekst: Vanja Tolj, Foto FENA/Almir Razić

SARAJEVO, 1. augusta (FENA) - Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona  Fahrudin Skopljak oprostio se od federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića, koji je preminuo 29. jula na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. 

- Duboko nas je potresla vijest da je nas Salko izgubio bitku sa ovom opakom bolešću.
Meni je čast što danas mogu reći da je Salko bio moj prijetelj i sto mogu posvjedočit da je bio istinski patriota ove države i častan čovjek - rekao je Skopljak na komemoraciji Salki Bukvareviću u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. 

Skopljak ističe da je Bukvarević posljednjih 30 godina svog života posvetio odbrani domovine i izgradnji i jačanju njenih institucija, te da je na tome radio istrajno, hrabro, nenametljivo, zbog čega je njegov prerani odlazak sa ovog svijeta nenadoknadiv gubitak za BiH, TK, a posebno za SDA, jer je SDA bila prepoznatljiva po Bukvareviću, a posebno tuzlanska SDA.

- U Vladi FBiH je vodio najteži resor ali je radeći taj posao uvijek bio miran i staložen i ima neke simbolike u tome sto je njegov zadnji ovodunjalučki put bio Marš mira u Srebrenicu. Borio se za prava žrtava rata i ovodunjalučki put završio odajući počast žrtvama genocida u Srebrenici - istakao je.

Navodi da je Bukvarevićev rad u državnim institucijama besprijekoran, ali da je obavljao i važniji posao od toga. Odgojio je dvoje divne djece i izveo ih na pravi put.

-Svi znamo kakav je Salko insan bio i danas su nam osjećaji pomiješani, osjaćamo tugu sto nas je napustio i ponosni smo sto smo ga poznavali. Crni labude, molim Svevišnjeg da te smjesti u jato Dženetskih ptica, a da porodici da snage i sabura u ovim trenucima velike kušnje - zaključio je Skopljak.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) L.A.