Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost BPS - Sefer Halilović

Saopćenje

BPS: Opasna politička poruka da država nije preuzela teret migrantske krize 

Povodom današnjem usvajanja budžeta Bosne i Hercegovine (BiH), u kojem nije bilo mjesta za, doduše simboličnu, podršku suzbijanju migrantske krize, BPS smatra da, pored finansijske, ovakvo odbijanje usvajanja ovog dijela budžeta BiH ima svoje ozbiljne političke implikacije. 

Ovom odlukom, praktično je država Bosna i Hercegovina, zvanično, odustala od obaveze da suzbija migrantsku krizu i teret ove krize prepustila kantonima isključivo sa bošnjačkom demografskom većinom. 

To može imati teške političke i sigurnosne posljedice, prvenstveno po BiH a, zatim, po bošnjački narod koji trpi ozbiljne sigurnosne, ekonomske i zdravstvene posljedice zbog migrantske krize ali će, uskoro, početi trpjeti teške političke optužbe i probleme iz istih razloga. 

Vladajuća koalicija na državnom nivou morala je pronaći minimum sredstava za migrantsku krizu jer, pored simboličnog novčanog iznosa, to bi značilo da država preuzima odgovornost i obavezu dok je, neusvajanjem ove stavke, jasno poručeno da državni problemi se distribuiraju po etničkom principu, kao što se čini i sa privilegijama.

 

BPS-Centrala

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.