Sport     | 25.07.2020. 16:48 |

Sarajevo domaćin prvog regionalnog ljetnog hokejaškog kampa (VIDEO)

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 25. jula (FENA) – Ljubitelji zimskih sportova u Sarajevu ove godine prvi put mogu u ljetnom periodu uživati u ledenoj plohi koja je zahvaljujući grupi entuzijasta i razumijevanju nadležnih institucija postavljena u dvorani "Mirza Delibašić" centra Skenderija.

Plohu je na najbolji način iskoristio hokejaški trener i bivši bh reprezentativac Emir Barakovac, trener Hokejaškog kluba "Mašina" iz Sarajeva, koji je ovu jedinstvenu priliku iskoristio da organizuje regionalni hokejaški kamp pod nazivom "Prvi ljetni hojekaški kamp by Emir Barakovac“.

- Ovo je zaista specifičan događaj jer prvi put u ljetnom periodu imamo ledenu plohu postavljenu u Sarajevu. Na kamp su se prijavili brojni mladi hokejaši iz zemalja regiona, a mnogo toga se desilo zahvaljujući činjenici da smo trenutno jedini grad u regionu s ledom – kazao je Barakovac u izjavi za Fenu.

Ističe da nisu sva djeca uspjela da dođu u Sarajevo zbog pandemije koronavirusa, tako da očekuje da će u narednim godinama kamp biti masovniji i posjećeniji, a nada se da će postati tradicionalna manifestacija koja će u olimpijsko Sarajevo privući ljubitelje "ledenih" sportova regiona. 

- Očekujemo da će se led u Skenderiji proširiti, što bi dozvolilo da plohu koriste brzoklizači i polaznici umjetničkog klizanja. To bi nam omogućilo da u Sarajevo dovedemo brojne klubove iz regiona i organizujemo događaje turnirskog karaktera, a od svega bi imao koristi i turizam. Ne trebam ni govoriti koliko bi to bilo značajno za mlade bh. hokejaše i razvoj hokeja u BiH. Djeca bi konačno imala kontinuitet u trenažnom procesu pa bi njihov napredak ubrzo bio evidentan – objasnio je Barakovac.

Dodao je da hokej u BiH nije na visokoj razini jer nedostaju uslovi za razvoj ovog sporta, posebno ledene plohe koje bi za napredak velikog broja talentovanih bh. hokejaša trebale biti postavljene barem deset mjeseci godišnje.

- Imamo veliki broj talentovane djece, interesovanje za hokej je veliko. Ukoliko i u narednim godinama postavimo ledenu plohu mogućnosti za organizovanje različitih regionalnih kampova i turnira bit će neograničene. Možemo napraviti i regionalnu ljetnu ligu za hokejaške klubove. Ovo bi mogao postati tradicionalni hokejaški kamp u olimpijskom gradu što bi zasigurno privuklo sve ljubitelje ovih sportova – zaključio je hokejaški trener.

Projekt su omogućili Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta, Fondacija "Navigator" Sarajevo, a značajan doprinos su dali i roditelji polaznika kampa.

Pogledajte http://fena.ba/video/4736

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14K6oagcONGtXtPsYLeDytlCXxM2VRPy8?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Info eTwinning dani u Sarajevu i Mostaru

Evropski džudo kup za juniore - Sofija Pajić osvojila zlato za BiH, Lana Bjelica bronzana

Svečana akademija u Vijećnici - Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo