Svijet     | 16.07.2020. 10:40 |

Pompeo: Neće biti samita Trumpa i Kima prije američkih izbora

FENA Internet

SEUL, 16. jula (FENA) -  Američki državni sekretar Mike Pompeo odbacio je mogućnost održavanja još jednog samita između predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una prije američkih predsjedničkih izbora, rekavši da se Trump želi angažirati po tom pitanju samo ukoliko postoji perspektiva stvarnog napretka.

Južnokorejski  predsjednik Moon Jae-in, koji je pozvao na održavanje novog sastanka Trumpa i Kima uoči izbora u novembru, danas je priznao da su odnosi između SAD i Sjeverne Koreje poput „hodanja po ledu“ nakon dvije godine u kojima su održani samiti s velikim publicitetom, ali sa slabim rezultatima.

Tokom govora u parlamentu, Moon je zatražio od Sjeverne Koreje da se vrati međukorejskom dijalogu, koji je također zakočen, i pozvao je južnokorejske poslanike da podrže vladinu politiku u cilju oživljavanja prekogranične saradnje. On nije direktno pomenuo mogućnost razgovora između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje.

Pompeovi komentari tokom foruma u Washingtonu u srijedu uslijedili su nakon ponavljanih sjevernokorejskih izjava u kojima se insistira da Pyongyang neće davati poklone Trumpu samitima s visokim publicitetom koje bi mogao iskoristiti kao svoje vanjskopolitičko ostvarenje i kada Sjever zauzvrat nije značajnije nagrađen.

-  Sjeverni Korejci davali su nam pomiješane signale, ali je istina da predsjednik Trump samo želi da se angažuje u samitu za koji vjerujemo da bi mogao polučiti stvarni napredak koji je začet u Singapuru – izjavio je Pompo, misleći na prvi samit Trumpa i Kima u junu 2018., prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel