Stranačke aktivnosti     | 10.07.2020. 13:37 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Preduslovi za pomirenje i dobrosusjedske odnose u regionu jesu poštovanje historijskih i pravnih činjenica i iskazivanje iskrene empatije prema osjećajima žrtava.

Nažalost, svjedoci smo kako politički i medijski sistem Aleksandra Vučića koristi svaki 11. juli da pokaže kako je Srbija još uvijek nesposobna za iskreno poštovanje prema Bosni i Hercegovini i odmak od politike koja je kreirala genocid u Srebrenici.

Inscenirani napad na nekadašnjeg lidera radikala u Potočarima 2015. godine bio je vrhunac takve politike ali i pet godina poslije toga, strukture pod Vučićevom kontrolom koriste sve prilike da na perfidne načine iskažu nepoštovanje prema osjećajima svojih komšija u Bosni i Hercegovini. Zbog toga nije slučajno da na dan u kojem Bošnjaci obilježavaju najtužniji dan u svojoj historiji, Vučićeva medijska mašinerija čiji je govor mržnje kreirao atmosferu za počinjenje genocida pravi vrhunac parade kiča i neukusa za cijeli region.

„Nije slučajno i krajnje je bezobrazno da televizija Pink, koja je simbol okupacije Bosne i Hercegovine šundom i nekulturom, baš na 11. juli tempira finale svog najnemoralnijeg i najneukusnijeg reality programa, „Zadruge“. Srbija nije zakonski riješila poštovanje genocida u Srebrenici, ali samo naivni mogu vjerovati da medijski servis Aleksandra Vučića nije bio svjestan na koji datum organizuje slavljenje srbijanske trash-kulture, direktno povezane sa širenjem mržnje u regionu. Srbijansko društvo i politika moraju pokazati više senzibiliteta prema vremenu i prostoru u kojem se nalazi ukoliko iskreno želi graditi dobrosusjedske odnose“, kaže predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Nezavisni blok ovim ukazuje na civilizacijske razlike između načina na koji Bosna i Hercegovina i Memorijalni centar Srebrenica obilježavaju dan genocida u Srebrenici i ponašanja Vučićeve Srbije. Pozivamo građane naše zemlje da sutra zastanu na zvuk sirene, ukažu poštovanje žrtvama i pomole se za njih, a vlasti u BiH i Visokog predstavnika Valentina Inzka podsjećamo na moralnu obavezu i obećanje da se donese zakon o zabrani negiranja genocida.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije