Bosna i Hercegovina     | 09.07.2020. 14:34 |

PSBiH - Prijedlog budžeta institucija BiH za 2020. do daljnjeg 'na čekanju'

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatran u prvom čitanju, upućen je Kolegiju doma na usaglašavanje. 

Naime, za predloženi zakon glasala su 22 poslanika, 12 ih je bilo protiv i dva suzdržana.   

Među onima koji su glasali protiv bili su i poslanici HDZ-a BiH i SNSD-a.

S obzirom na to da je postojala opća, ali ne i entitetska većina glasova poslanika, predloženi zakon upućen je Kolegiju doma na usaglašavanje.

- Nemamo odluku danas. Konstatujem da Predstavnički dom PSBiH nije usvojio zakon u prvom čitanju. Ići će na usaglašavanje članova Kolegija i o tome ćemo se izjašnjavati na narednoj sjednici - kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović nakon glasanja, te je potom zaključio današnju hitnu sjednicu.

Prije glasanja o predloženom zakonu, Predstavnički dom se izjašnjavao i o zaključcima koje su tokom diskusije predložili pojedini poslanici.

Prihvaćen je zaključak koji je predložila poslanica Mira Pekić, a prema kojem se zadužuje Ministarstvo finansija i trezora u Vijeću ministara BiH da mjesečno dostavlja izvještaj Predstavničkom domu PSBiH o utrošku i namjeni budžetske rezerve namijenjene za saniranje ekonomske štete od 27.180.000 KM.

Potrebnu entitetsku podršku poslanika nije dobio zaključak koji su predložili poslanici Aida Baručija, Jasmin Emrić, Mirjana Marinković Lepić i Damir Arnaut, a kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da sve ranije usvojene odluke u 2020. godini o novom zapošljavanju stavi van snage, te da se svako novo zapošljavanje vrši samo u slučaju da je to neophodno za funkcioniranje institucije koja podnese obrazložen i potkrijepljen zahtjev Vijeću ministara BiH.

Predloženi zaključak bit će upućen Kolegiju doma na usaglašavanje.

Prije glasanja o zaključcima, a potom i principima Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, obavljena je poslanička rasprava o ovom dokumentu.

Predsjedništvo BiH je 26. juna utvrdilo Priјеdlоg zakona o Budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, sa izmjenama u tekstu Zakona o Budžetu na stranici 11 - Parlamentarna skupština BiH - Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na stranici 9., član 6. Zakona o Budžetu na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta.

Prethodno je Vijeće ministara BiH utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH 2020. godine, kojim su uvažene okolnosti izazvane pandemijom Covida 19.

Ministarstvo finansija i trezora je, uz prihvaćene korekcije, Nacrt budžeta dostavilo Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2020. godini iznose 996.000.000 KM, koliko iznose i ukupni rashodi, a što je u odnosu na Budžet 2019. godine više za 30.000.000 KM ili tri posto. Servisiranje vanjskog duga iznosi 807.552.931 KM i manje je za 18,2 miliona KM ili dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kako je ranije saopćeno iz Vijeća ministara  BiH, tekući izdaci planirani su u iznosu od 868.345.000 KM i u odnosu na 2019. godinu manji su za 718.000 KM ili 0,1 posto.

Sredstva za saniranje ekonomskih šteta planirana su u ukupnom iznosu od 41.927.000 KM kao nova stavka u Budžetu, od čega na direktnim transferima 14.747.000 KM i na tekućoj rezervi 27.180.000 KM.

Za održavanje lokalnih izbora u BiH Budžetom su planirana sredstva od 4.227.000 KM.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu