Svijet

Nacrt ruske rezolucijeza humanitarnu pomoć Siriji odbačen u UN-u

Internet, Foto: Arhiva

NEW YORK, 9. jula (FENA) - Nacrt rezolucije Rusije za nastavak humanitarne pomoći za ratom razorenu Siriju odbačen je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, izjavio je u srijedu njemački ambasador u UN-u Christoph Heusgen.

Ruski prijedlog rezolucija je kontra njemačko-belgijskog nacrta rezolucije na koji su veto u utorak stavile  Rusija i Kina.

Nakon stavljanja veta na njemačko-belgijsku rezoluciju, samo su četiri države glasale za ruski nacrt rezolucije - Rusija, Kina, Vijetnam i Južna Afrika. Sedam, uključujući Njemačku, SAD, Britaniju i Francusku, glasalo je protiv. Preostale četiri zemlje suzdržale su se, prenosi dpa.

Njemačka misija UN-a rekla je da prijedlog Rusije ne ispunjava osnovne zahtjeve koje su postavili UN-ov ured za ljudska pitanja ili nevladine organizacije.

Dosadašnja rezolucija omogućila je UN-u da od 2014.  godine pruži vitalnu pomoć ratom razorenoj zemlji, dostavljajući osnovne potrepštine preko graničnih prijelaza koji nisu pod nadzorom sirijske vlade, što je vitalna linija života za milione Sirijaca.

Rusija, glavni oslonac sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, nastojala je osigurati isporuku pomoći preko graničnih prijelaza koji su pod nadzorom sirijske vlade.

Nakon što je uspješno izvršila pritisak na UN da prestane slati pomoć kroz dva od četiri granična prijelaza, Rusija sada želi ograničiti svu UN pomoć na jednom prijelazu duž granice između Turske i Sirije.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojim trenutno predsjedava Njemačka, do petka mora dogovoriti sporazum koji će biti nastavak dosadašnjeg.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.