Bosna i Hercegovina     | 08.07.2020. 15:09 |

GO HDZ BiH: Posao je obavljen, Mostar dobiva izbore

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. srpnja (FENA) - Pregovarački tim Gradskog odbora (GO) HDZ-a BiH Mostar oglasio se priopćenjem u povodu usvojenog Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Grad Mostar.

 "Nakon višegodišnjih mostarskih pregovora i domaćeg sporazuma od 17. lipnja ove godine, Parlament države Bosne i Hercegovine je konačno usvojio pravila za izbor 35 gradskih vijećnika u Gradskome vijeću Grada Mostara, i sve to u skladu s Odlukom Ustavnoga suda BiH iz 2010. godine, kao i odredbama ostalih zakonskih propisa na snazi", navodi u priopćenju Pregovarački tim.

 Od danas, kako ističu, članak 19.4 Izbornoga zakona BiH glasi: Iz gradske izborne jedinice bira se 13 vijećnika, a u Gradskom vijeću bit će zastupljena najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i jedan vijećnik iz reda ostalih.

 "Izborna jedinica gradskoga područja 1 (Sjever) bira dva gradska vijećnika, Izborna jedinica gradskoga područja 2 (Stari grad) bira pet gradskih vijećnika, Izborna jedinica gradskoga područja 3 (Jugoistok) bira dva gradska vijećnika, Izborna jedinica gradskoga područja 4 (Jug) bira dva gradska vijećnika, Izborna jedinica gradskoga područja 5 (Jugozapad) bira sedam gradskih vijećnika, Izborna jedinica gradskoga područja 6 (Zapad) bira četiri gradska vijećnika", navodi se u priopćenju.

 Podsjećaju kako nijedan od konstitutivnih naroda, niti iz grupe ostalih, ne mogu imati više od 15 svojih predstavnika u Gradskom vijeću.

 "S tim u vezi, Središnje izborno povjerenstvo BiH će u suradnji s mostarskim Gradskim izbornim povjerenstvom rasporediti birače iz bivše Središnje zone Grada Mostara u izborne jedinice gradskih područja Jugozapad ili Stari Grad, ovisno o pripadnosti mjesnim zajednicama odnosno kojoj od navedenih izbornih jedinica gradskih područja birači gravitiraju", napominju iz Pregovaračkog tima.

 Dodaju kako će sve gore navedeno oko raspodjele mandata biti sasvim jasno preslikano i u članak 17. novoga Statuta Grada Mostara, čije će usvajanje sačekati novi saziv legalno i demokratski izabranog Gradskog vijeća Grada Mostara.

 "Današnjim usvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Grad Mostar konačno je otklonjena davno utvrđena tzv. 'mostarska diskriminacija' i pravni vakuum u kojem smo se sve ove godine kao građani ovoga grada nalazili, te je ujedno uspostavljena ravnoteža vrijednosti glasa svakog birača na području Grada Mostara, a što je od iznimne važnosti za razinu lokalne samouprave u smislu normalnog funkcioniranja i budućeg razvoja grada", navodi u priopćenju Pregovarački tim GO HDZ-a BiH Mostar.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Anketa: Oko 60 posto Beograđana sudjelovat će na izborima 2. lipnja

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel