Svijet     | 08.07.2020. 08:18 |

Sjedinjene Države i službeno obavijestile o izlasku iz WHO-a

FENA Internet

WASHINGTON, 8.jula  (FENA) - Sjedinjene Države službeno su u utorak obavijestile generalnog sekretara UN-a o izlasku iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Američki predsjednik Donald Trump u maju je rekao da će se povući iz WHO-a optuživši organizaciju da nije uspjela u pandemiji koronavirusa i da je marioneta Kine. Trump je također najavio zaustavljanje finansiranja WHO-a u potezu koji je izazvao zabrinutost, uključujući i američke saveznike.

Američka odluka stupa na snagu  6. jula 2021. godine, potvrdio je visoki dužnosnik američke uprave, UN-a i kasnije i WHO, prenosi dpa.

WHO nije dao druge komentare.

Glasnogovornik UN-a napomenuo je da uslovi izlaska uključuju davanje jednogodišnje obavijesti i "potpuno ispunjavanje" finansijskih obaveza.

"Prvog dana predsjedničkog mandata, pridružit ću se WHO-u i vratiti naše vodstvo na svjetskoj sceni", napisao je na Twitteru Joe Biden, demokratski kandidat za predsjednika.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi nazvala je povlačenje iz WHO-a "činom istinske besmislenosti".

Članice WHO-a, posebno u Evropi, izrazile su zabrinutost zbog povlačenja od strane SAD-a, s obzirom na ogromnu ulogu Washingtona u finasiranju te organizacije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije