Svijet     | 07.07.2020. 15:56 |

Migranti sa humanitarnog broda prebačeni na italijanski trajekt

FENA Internet

RIM, 7. jula (FENA) - Grupa od 180 migranata koji su nekoliko dana proveli na humanitarnom brodu Ocean Viking prebačeni su na italijanski trajekt u karantenu.

Migranti su se tokom noći iskrcali u sicilijanskoj luci Porto Empedocle i prebačeni su direktno na trajekt, rekla je u utorak glasnogovornica organizacije SOS Mediterrane, humanitarne organizacije kojom upravlja Ocean Viking.

Trajekt je napustio Porto Empedocle u 8 sati ujutro, dodala je glasnogovornica. Trajekt će ostati na moru, ali blizu obale, barem dok se ne završi dvosedmični karantenski period, javio je dpa.

Ocean Viking spasio je migrante u četiri odvojene operacije između 25. i 30. juna, a posada je izrazila žaljenje da ih do prošlog vikenda ni Italija, ni Malta nisu htjeli primiti.

Humanitarni brod saopćio je da je poslalo sedam zahtjeva za iskrcavanje italijanskim i malteškim vlastima, prije nego što je Italija dozvolila Ocean Viking da se približi luci Porto Empedocle.

U jeku nove pandemije koronavirusa, Italija i Malta su preduzele korake da ograniče dolazak spašenih migranata na moru zbog očuvanja javnog zdravlja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Novi migranti stižu u Britaniju preko Lamanchea uprkos Sunakovim prijetnjama

Kuprešaković: Nezakoniti prelasci ili pokušaji prelaska državne granice povećani za gotovo 70 posto

Migranti iz Srbije bježe u BiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel