Bosna i Hercegovina     | 04.07.2020. 22:53 |

Stari most u bojama zastave SAD-a u povodu Dana nezavisnosti

FENA Saopćenje

MOSTAR, 4. jula (FENA) - Mostarski Stari most večeras je bio osvjetljen bojama zastave Sjedinjenih Američkih Država u povodu Dana nezavisnosti SAD-a 4. jula i u povodu dvije i po decenije mira i partnerstva SAD i Bosne i Hercegovine.

Sa tog svjetskog spomenika mira, u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju, upućena je jedinstvena čestitka stanovnicima prijateljskih Sjedinjenih Američkih Država.

- Danas kada smo ujedinjeni u teškoj borbi protiv koronavirusa, važno je podsjetiti da su Sjedinjene Američke Države bile uz građane Mostara i Bosne i Hercegovine u najtežim trenucima, te su imale ključnu ulogu u zaustavljanju agresije na BiH, a nakon toga i uspostavi trajnog mira. U tim naporima Mostar je imao posebno mjesto, kao grad koji je bio sastavni dio svih mirovnih sporazuma od Washingtonskog do Daytonskog - poručio je direktor Centra Safet Oručević.

Naveo je da su se SAD oduvijek zalagale za Mostar kao jedinstveni grad svih njegovih građana.

- Ratom pokidane veze su zajedno sa Mostarcima gradile i davanjem ogromnog doprinosa globalnom partnerstvu za gradnju Starog mosta kao svjetskog spomenika mira. Ovaj grad to nikada neće zaboraviti - naglasio je Oručević.

Projekt obnove Starog mosta ujedinio je donatore iz cijelog svijeta, te je kao spomenik mira građen u partnerstvu sa UNESCO-om i Svjetskom bankom, saopćeno je iz Centra za mir i multietničku saradnju.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel