Svijet

Zarif nakon sastanka Rouhanija, Putina i Erdogana: Mir u Siriji bit će postignut

Internet, Foto: Arhiva

TEHERAN, 2. jula (FENA) - Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif  pozdravio je konstruktivne razgovore iz Astane koje su putem videokonferencije održali predsjednici Irana, Rusije i Turske, Hassan Rouhani, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan.

"Upravo je zaključen vrlo konstruktivan (virtualni) sastanak na vrhu Astana procesa", napisao je Zarif na svom Twitter računu u srijedu.

"Strane su se složile da nastave koordinaciju između tri jamca, usredotočujući se na smanjenje napetosti, politički proces i humanitarnu pomoć", dodao je.

"Mir u Siriji bit će postignut", ponovio je Zarif, prenosi IRNA.

Iran, Rusija i Turska usko sarađuju u okviru razgovora u Astani u pokušaju da se riješi kriza u Siriji, što je do sada rezultiralo porazom terorističkih grupa koje su podržale zapad i neke arapske države u regiji, značajno smanjenje nasilja i povratak brojnih izbjeglica u njihovu domovinu.

U zajedničkom saopćenju iranski, ruski i turski predsjednici pozvali su međunarodnu zajednicu na povećanje pomoći bez diskriminacije za sve Sirijce.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.