Regija

U Sloveniji 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Agencije

LJUBLJANA, 1. srpnja (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđena zaraza koronavirusom kod 13 ljudi, objavila je u srijedu slovenska vlada na Twitteru.

To je manje nego prethodnog dana kada je novih dnevnih zaraza bilo 15, najviše u zadnja dva mjeseca.

Od 13 zaraženih osoba četiri su u Ljubljani, dvije u mjestu Moravče, a po jedan slučaj je zabilježen u Kopru, Ravnama na Koroškem, Radovljici, Sevnici, Miklavžu na Dravskom polju, Ajdovščini i Ptuju.

S novim slučajevima infekcije ukupni broj zaraza u Sloveniji od početka epidemije popeo se na 1613, nakon što je provedeno više od 100.000 testova, od kojih 1399 u zadnja 24 sata.

Ministarstvo zdravstva procjenjuje da je trenutno aktivnih 110 slučajeva, a u bolnici se od covida-19 liječi 8 ljudi, od kojih nitko nije na intenzivnom odjelu.

Još uvijek nije utvrđeno kako je nastalo novo manje žarište u Mariboru, gdje je jučer potvrđena zaraza kod 7 liječnika s hitnog odjela tamošnje bolnice, dok je još 8 njihovih kolega u izolaciji i gdje se razmišlja o ponovnoj uspostavi covid-bolničkog odjela za slučaj drugog vala epidemije.

Mediji navode da jučer potvrđene zaraze na slovenskoj obali dolaze iz većeg društvenog okupljanja u jednoj gostionici i da je među onima koji su se zarazili i nekadašnji istaknuti političar Patrik Vlačič, bivši ministar za infrastrukturu i nekadašnji podpredsjednik Socijalnih demokrata, što je on odbio komentirati, prenosi Hina.

U Sloveniji je od utorka, nakon povećanog broja slučajeva zaraze, ponovo uvedena zabrana okupljanja na javnim prostorima više od 50 osoba, osim ako se ne radi o organiziranim priredbama s redarskom službom i razmakom među sudionicima takvih događanja, te uz uvjet da za to organizatori dobiju posebno dopuštenje nacionalnog Instituta za javno zdravlje i državnih tijela.

Kako bi upozorili vjernike na potrebu izbjegavanja rizičnih situacija kod vjerskih obreda, slovenski su biskupi svim onim župama koje za to imaju uvjete preporučili da mise i veća vjerska okupljanja obavljaju na otvorenom, ali za najviše 500 ljudi.

Osim toga, i dalje se vjerski sakramenti poput pričesti i ispovijedi moraju održavati u strogo propisanim epidemiološkim uvjetima, pa se na primjer hostija smije primati samo na ruku, obvezna je dezinfekcija ruku i čišćenje te provjetravanje sakralnih prostora, a vjernici na kraju mise ne smiju pozdrav mira izražavati rukovanjem.

 

 

(FENA) N.M.