Svijet     | 29.06.2020. 12:38 |

Katar donira 10 miliona dolara WHO-u za borbu protiv COVID-19

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Zamjenik predsjednika Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Države Katar, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, objavio je u subotu da je Država Katar obećala donirati 10 miliona američkih dolara Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) kako bi podržala brzo pronalaženje opreme za testiranje i liječenje, te vakcine za koronavirus (COVID-19), uz prethodno doniranih 20 miliona američkih dolara Globalnoj alijansi za vakcine i imunizaciju (GAVI).

On je tokom svog učešća u kampanji vezanoj za COVID-19, koja je održana putem video linka od strane neprofitne organizacija Global Citizen, izjavio da je Država Katar ponosna što podržava kampanju „Globalni cilj: Ujedinimo se za našu budućnost“.

Izrazio je zahvalnost Države Katar Evropskoj komisiji i organizaciji Global Citizen za partnerstvo u kampanji.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Katara potvrdio je da pandemija koronavirusa „nije samo testiranje spremnosti zdravstvenih i obrazovnih sistema, te naše ekonomije, nego i testiranje ljudskih principa i sposobnosti brzog reagiranja, uz sposobnost da se brzo odgovori na izazove time što će se pokazati globalna solidarnost“.

Dodao je da danas, više nego ikada, treba umnogostručiti međunarodnu podršku i političko opredjeljenje kako bi se osiguralo da svi imaju pristup testovima, liječenju i vakcini za COVID-19 , saopćeno je iz Ambasade Države Katar u Bosni i Hercegovini.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Tedros: Članice WHO riskiraju da propuste majski rok za sporazum o borbi protiv pandemija

WHO traži finansijsku pomoć od 1,5 milijardi dolara za bavljenje krizama širom svijeta

WHO otkazao isporuku medicinskih potrepština sjevernoj Gazi zbog nesigurnih uslova

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel