Bosna i Hercegovina     | 26.06.2020. 12:53 |

BPK Goražde - Neprimjerene izjave dr. Čengića kojima se širi panika

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 26. juna (FENA) - Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, JZU Kantonalna bolnica Goražde i JU Zavod zdravstvenog osiguranja BPK Goražde, saopćili su danas da su iznenađeni istupom na društvenim mrežama direktora Doma zdravlja „dr. Isak Samokovlija“ u Goraždu dr. Edina Čengića i pismom koje je uputio direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, saopćeno je iz Vlade BPK Goražde.

- Uvažavajući brigu direktora za zdravlje pacijenata, smatram neprimjerenim ovakve izjave kojima se širi panika među građanima i pacijentima koji imaju svu potrebnu zdravstvenu njegu kako u Kantonalnoj bolnici Goražde, tako i u Kliničkom centru u Sarajevu, jer ulažemo maksimalne napore i sredstva kako bismo ojačali zdravstveni sistem i pravovremeno odgovorili svim situacijama. Saradnja našeg Kantona sa Univerzitetskim kliničkim centrom u Sarajevu uvijek je, a posebno za vrijeme proglašenja stanja nesreće zbog pandemeije COVID-a 19, na visokom nivou i pacijenti s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde imaju privilegovani (VIP) status prilikom prijema u ovaj centar - naveo je ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Eniz Halilović.

On smatra da izjava direktora Čengića ne doprinosi nastavku dobre saradnje, a posebno što direktor, prilikom slanja ovog pisma i zloupotrebom društvenih medija, nije poštovao hijerarhiju, odnosno što je izostala komunikacija sa kantonalnim Ministarstvom zdravstva, Kantonalnom bolnicom, a u konačnici i sa osnivačem ove javne ustanove.

Direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr. Nermina Kamenica također se ograđuje od istupa direktora Doma zdravlja Goražde te demantuje da pacijenti čekajući test umiru.

- To nije u nadležnosti direktora, jer svi takvi pacijenti se upućuju u Kantonalnu bolnicu gdje se zbrinjavaju i mi imamo puteve već uspostavljene za takve pacijente u hitnosti, COVID operacionu salu i COVID salu za trudnice. Našu dugogodišnju uspješnu saradnju sa KCUS potvrđuje uspješno liječenje upućenih pacijenata i naši uposleni koji se edukuju na specijalizacijama i edukacijama. Demant je i potvrda jučerašnjih hitnih rezultata testa za pet pacijenata i trudnice – navodi se u demantu direktorice Kantonalne bolnice.

Reagovao je i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde Salem Halilović koji ističe da u nastojanju osiguranja visokog nivoa zdravstvene zaštite osiguranika na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Zavod već duži period ima uspješnu poslovnu saradnju sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, te da se potpisanim Ugovorom o međusobnim odnosima u pružanju usluga obezbjeđuje adekvatna zdravstvena zaštita za sve pacijente s područja ovog kantona.

- Želimo posebno naglasiti dobru saradnju i koordinaciju za vrijeme COVID 19, pored usluga koje su pružali blagovremeno i testirali naše osiguranike. Također, želimo napomenuti da su ispoštovane sve odredbe ugovora o međusobnim odnosima u pružanju usluga zdravstvene zaštite te da je pacijentima s područja našeg Kantona omogućena kvalitetna zdravstvena zaštita – stoji u izjavi direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Goražde obilježava dane herojskog otpora agresiji, prije 32 godine počeo opći napad na ovaj grad

Za projekte 35 neprofitnih organizacija, iz budžeta BPK 151.000 KM

Prijem i nagrade za košarkaše Radničkog i rukometašice Goražda povodom plasmana u PLBiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel