Svijet     | 24.06.2020. 20:31 |

WHO - Naredne sedmice cifra od 10 miliona zaraženih

FENA Goran Pirolić

ŽENEVA, 24. juna (FENA) - Više od 9,1 milion slučajeva COVID-19 sada je prijavljeno Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), uz više od 470.000 preminulih. U prvom mjesecu epidemije, manje od 10.000 slučajeva prijavljeno je WHO-u. U posljednjem mjesecu prijavljeno je skoro četiri miliona slučajeva - izjavio je u srijedu na brifingu za novinare u sjedištu WHO-a u Ženevi generalni direktor UN-ove zdravstvene agencije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Očekujemo da ćemo dostići cifru od ukupno 10 miliona zaraženih u narednoj sedmici. To je gorak podsjetnik da, čak i dok nastavljamo s istraživanjima na vakcini i terapeutskim metodama, mi imamo odgovornost da hitno učinimo sve što je u našoj moći sa sredstvima koje posjedujemo kako bismo suzbili transmisiju i spasili živote. Jedan od najefikasnijih načina spašavanja života je pružanje kisika onima kojima je hitno potreban. Nekoliko je izvještaja koji ukazuju na ključnu ulogu snabdijevanja kisikom – izjavio je Thedros.

Thedros je kazao da, dok neke zemlje počinju da otvaraju svoja društva i ekonomije, pitanje kako osigurati sve veća okupljanja ljudi postaje sve značajnije. To je posebno značajno za jedno od najvećih masovnih okupljanja u svijetu – hodočašće hadža.

Vlada Kraljevine Saudijske Arabije objavila je da će se hadž u ovoj godini obaviti uz limitirani broj hodočasnika raznih nacionalnosti koji žive u kraljevstvu. Ta odluka je donesena u skladu sa smjernicama WHO-a na zaštiti sigurnosti hodočasnika i minimiziranja transmisije zaraze.

- To nije bila jednostavna odluka, i mi također uviđamo da je ona veliko razočarenje za muslimane koji su se nadali da će obaviti hodočašće u ovoj godini. To je još jedan primjer teških odluka koje sve zemlje moraju donositi kako bi stavile zdravlje iznad svega – kazao je čelnik WHO-a.

Jedna od vodećih eksperata WHO-a der Maria Kerkove izjavila je da UN-ova agencija za javno zdravstvo sarađuje s istražiteljima širom svijeta, među kojima i brojnim stručnjacima na tehničkim detaljima, uključujući razvijanje vakcine protiv COVID-19.   

Vodeći epidemiolog WHO-a dr. Michael Ryan istaknuo je da WHO ima sredstva da suzbije transmisiju, i izrazio nadu da će biti razvijena efikasna vakcina, ali da WHO još ne može računati na to.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Tedros: Članice WHO riskiraju da propuste majski rok za sporazum o borbi protiv pandemija

WHO traži finansijsku pomoć od 1,5 milijardi dolara za bavljenje krizama širom svijeta

WHO otkazao isporuku medicinskih potrepština sjevernoj Gazi zbog nesigurnih uslova

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel