Ekonomija     | 24.06.2020. 15:42 |

Sastanak ministra Mitrovića sa predstavnicima institucija civilnog zrakoplovstva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. juna (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sa saradnicima održao je sastanak sa v. d. generalnog direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine Čedomirom Šušnjarom, predstavnikom Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine Vladom Jurićem, te direktorima aerodroma u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli, Arminom Kajmakovićem, Ivanom Ljubićem, Milanom Račićem i Esedom Mujačićem.

Učesnici sastanka razmatrali su ozbiljne posljedice globalnog utjecaja pandemije koronavirusa na civilno zrakoplovstvo, prezentirajući informacije o presjeku stanja i poduzetim mjerama prevencije, padu prometa od više od 90 posto (u odnosu na prvih šest mjeseci 2019.) te ekonomskim teškoćama uslijed velikog pada prihoda.

Sve institucije su smanjile troškove poslovanja i izvršile rebalans svojih budžeta i finansijskih planova za 2020. godinu, u cilju održanja likvidnosti.

Razmotreni su i scenariji oporavka prometa nakon pandemije COVID-19, utjecaj propisanih preventivnih sigurnosnih mjera na kapacitet prometa, kao i planovi poslovanja za 2021. godinu, s naglaskom na održanje likvidnosti u periodima manjeg prometa.

Također, zatraženo je od vlasnika infrastrukture da dodatno pomognu međunarodnim aerodromima, da bi lakše prevazišli teške posljedice pandemije.

Ministar Mitrović naglasio je da je Ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, preduzelo dodatne aktivnosti na iznalaženju rješenja za pomoć institucijama civilnog zrakoplovstva u cilju osiguranja nastavka njihovog nesmetanog rada.

- Na kraju su učesnici istakli važnost održavanja takvih sastanaka, samim tim i bržeg rješavanja problema s kojima se institucije civilnog zrakoplovstva suočavaju u ovim teškim vremenima - navode iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal

Forto sa čelnicima IFC-a: Javno-privatnim partnerstvima do infrastrukturnog zamaha

Zabrana prometa za vozila teža od pet tona preko mosta na međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu