Bosna i Hercegovina     | 22.06.2020. 17:22 |

Ministar Mitrović i ambasador Ji o unapređenju odnosa BiH i Kine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Pingom.

Glavna tema razgovara bila je saradnja Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine u oblasti infrastrukture, komunikacija i zračne povezanosti, ali i unapređenje odnosa dviju država te dolazak kineskih kompanija na tržište BiH.

Također, razgovarano je i o Konferenciji 17+1 koja je u organizaciji Ministarstva trebala biti održana u Sarajevu ali je odgođena zbog pandemije, te potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine.

Ambasador Ji je istakao da kineske kompanije trenutno rade na izgradnji Koridora Vc i izrazio želju da nastave učestvovati u projektima gradnje autocesta i aerodroma u BiH, kao i onih u oblasti komunikacija.

Ministar i ambasador izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dviju država i istakli očekivanja da će se ona nastaviti i u narednom periodu, posebno kada su u pitanju oblasti prometne infrastrukture, prometa i komunikacija.

Sastanak s kineskim ambasadorom u BiH, trebao je biti održan još početkom godine ali je odgađan usijed pandemije izazvane koronavirusom, koji je i dalje vodeća tema u cijelom svijetu, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu