Bosna i Hercegovina     | 19.06.2020. 12:30 |

Skenderija - Uspostavljanje zvučne signalizacije i taktilnih staza za slijepe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - U toku su radovi na uspostavljanju sistema zvučne signalizacije za slijepe i slabovide osobe, s taktilnim površinama, na užem lokalitetu Skenderije, saopćila je pres-služba Kantona Sarajevo (KS).

Radovi se izvode u projektu koji je pokrenulo kantonalno ministarstvo saobraćaja na inicijativu Udruženja slijepih i slabovidih osoba KS.

Kako je najavio resorni ministar Adi Kalem, radovi će biti završeni do kraja septembra ove godine. Cilj je omogućiti veću mobilnost, kao i uvjete za sigurno kretanje slijepim i slabovidim osobama.

- S obzirom na to da je trenutni stepen sigurnosti slijepih i slabovidih osoba u saobraćaju na području Kantona Sarajevo neadekvatan, kao i da postoji opravdana potreba za unapređenjem sigurnosti ove populacije, Ministarstvo saobraćaja je planiralo sredstva za projektovanje i izvođenje radova - kazao je ministar Kalem.

On je s predsjednikom Udruženja slijepih i slabovidih osoba KS Fikretom Zukom danas razgovarao i o drugim značajnim temama za ovu populaciju, među kojima je i postavljanje zvučne signalizacije u javnom gradskom prijevozu.

Radovima na uspostavljanju sistema zvučne signalizacije kao i taktilnih vodilica obuhvaćeni su: raskrsnice ulica Hiseta - Valtera Perića - Hamze Hume - Obala Kulina bana, raskrsnica ulica Obala Kulina bana - Reisa Džemaludina Čauševića - Eiffelov most i raskrsnica ulica Terezija - Skenderija - Hamdije Kreševljakovića - Most Skenderija.

Trenutno se izvode radovi na velikom trotoaru prekoputa tramvajske stanice na Skenderiji. Skida se kompletan sloj asfalta jer je bio neravan kako bi mogle biti postavljene taktilne ploče. Cijeli teren se prokopava i vrše pripreme za postavljanje ploča i prilaznih pješačkih rampi.

Zuko je izjavio da je ovo jedan od najvažnijih projekata koji se realizuje za slijepe osobe u BiH. Kazao je da Udruženje dugo zagovara realizaciju tog projekta te izrazio nadu da će projekat biti nastavljen radi stvaranja ambijenta u kojem će se slijepe osobe moći samostalnije kretati.

Za realizaciju radova na Skenderiji Ministarstvo je izdvojilo 230.000 KM. Izvođači radova su firme "Sela" d.o.o i "Step". 

Nadzor vrši Zavod za izgradnju KS sa Ministarstvom saobraćaja KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U okviru priprema za sajam turizma najavljena rekonstrukcija dvorane 'Mirza Delibašić'

Otvoren Sajam bh. privrede u Sarajevu, više od 250 izlagača

Radovi na raskrsnici na Skenderiji završeni, sutra počinje druga faza radova kod Tehničke škole

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu