Najave     | 18.06.2020. 14:51 |

Obilježavanje Međunarodnog dana protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - U organizaciji Udruženja žrtava rata Foča 92-95, 19. juna u Foči će biti obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu.

U saopćenju Udruženja se navodi da je Rezolucijom 69/293, Generalna skupština UN-a proglasila 19. juni  Međunarodnim danom borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, 2015. godine.

- UN i države članice odlučile su obilježiti ovaj datum kako bi se podigla svijest o potrebi okončanja seksualnog nasilja u ratu, odala počast preživjelima seksualnog nasilja širom svijeta i prepoznala  posvećenost svih onih koji su hrabro posvetili ili izgubili živote u borbi za iskorjenjivanje ove vrste zločina - navodi se u saopćenju.

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu obilježava se 19. juna i predstavlja priliku za osvrt na stanje u Bosni i Hercegovini u rješavanju nasljeđa seksualnog nasilja počinjenog tokom rata devedesetih godina, te kakav je odgovor UN-a u BiH i šta još treba učiniti kako bi se osigurala pravda i reparacije za muškarce i žene koji su preživjeli ovaj užasni zločin - saopćeno je iz Udruženja žrtava rata Foča 92-95.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Međunarodni dan nestalih osoba bit će obilježen na Površinskom kopu Miljevina

Udruženje žrtava rata Foča zatražilo da se ukloni mural Draži Mihailoviću

Žrtve rata Foče: Neprimjereni predizborni spektakli na mjestima zločina

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu