Bosna i Hercegovina     | 17.06.2020. 20:37 |

Međunarodna zajednica: Sporazum o Mostaru što prije staviti u parlament

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 17. lipnja (FENA) - Nakon što je u srijedu potpisan međustranački sporazum SDA – HDZ BiH o izbornim pravilima za Mostar, zadovoljni su bili i predstavnici međunarodne zajednice.

Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler kazao je kako EU pozdravlja postizanje sporazuma o Mostaru nakon 12 godina.

- Na ovaj način proces je vraćen u institucije odnosno tamo gdje pripada – u parlament. Hvala Mostarcima za strpljenje, predugo ste čekali - poručio je Sattler.

Američki veleposlanik u BiH Eric Nelson pozvao je stranke da bez odlaganja predložene amandmane upute u parlament i da parlament poduzme zakonodavne aktivnosti kako bi građani Mostara konačno došli u priliku da biraju gradsku vlast.

- Ovaj dogovor dvije političke stranke proces će usmjeriti u instituciju kojoj i pripada, u Parlament. Kao i uvijek naš fokus je bio na rješavanju nemogućnosti održavanja izbora u Mostaru kako bi se odgovornost i transparentnost ponovo uspostavila i kako bi grad još jednom mogao postati simbol uspjeha zajednice - istaknuo je britanski veleposlanik Matthew Field.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko istaknuo je kako je danas napravljen dobar korak i čestitao je svima koji su tome doprinijeli.

- Možemo ići dalje. Napravljen je prvi dobar korak i zato je danas, u nekom smislu, praznik demokracije - kazao je Inzko.

Šefica Misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec ustvrdila je kako današnji čin pokazuje da se, ipak, mogu postići rješenja nekih pitanja koja godinama koče Bosnu i Hercegovinu.

- Ovo je važan korak koji će omogućiti pronalaženje zakonodavnog rješenja za pitanje Mostara. Ovo je također i dokaz da uz pravo opredjeljenje politički lideri itekako mogu naći rješenja za ovakva teška i dugogodišnja pitanja kao što je to bio slučaj s Mostarom - istaknula je Kavalec.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel