Svijet     | 11.06.2020. 12:55 |

HRW pozvao Emirate na rješavanje epidemije koronavirusa u zatvorima

FENA Internet

DUBAI, 11. juna (FENA) - Human Rights Watch (HRW) pozvao je Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) da se hitno posvete rješavanju epidemije koronavirusa u najmanje tri zatvora.

Ova grupa za zaštitu prava saopćila je da rodbina zatvorenika u blizini Abu Dabija, kao i drugih zatvora u Dubaiju, rekla da je zatvorenicima uskraćena adekvatna medicinska njega i da vlasti ne pružaju informacije zatvorenicima ili njihovim porodicama o izbijanju koronavirusa unutar pritvorskih centara.

HRW navodi da su zatvori pretrpani i da su uslovi nehigijenski i nesanitarni, prenio je AP.

Članovi porodice kažu da su zatvorske vlasti sedmicama prebacivale one koji pokazuju simptome na nepoznate lokacije bez testiranja ili medicinske njege. Rodbina zatvorenika je također rekli da zatvorske vlasti Emirata nisu povećavale zalihe sapuna ili sredstava za čišćenje ruku i zatvorenicima nisu podijelile rukavice ili maske.

Grupi za prava je također rečeno da vlasti zabranjuju zatvorenicima s HIV-om pristup bolnici koja je zadužena za njihovo zbrinjavanje od sredine marta.

Human Rights Watch navodi da su se obratili ministarstvu unutrašnjih poslova UAE 7. juna i da nisu dobili nikakav odgovor. Napominje da su u aprilu vlasti u Emiratima oslobodile preko 4.000 zatvorenika, ali ne i političke zatvorenike koji su privedeni zbog mirnih protesta.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Ministar Elmedin Konaković na 14. Sir Bani Yas Forumu u Dubaiju

Predsjednik UAE usmjerava pomoć od 20 miliona dolara palestinskom narodu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu