Bosna i Hercegovina     | 10.06.2020. 17:20 |

PSBiH - Poslanici razmatrali prijedloge amandmana na Ustav BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici razmatrao Prijedlog amandmana II i amandmana III na Ustav BiH, čiji je predlagač poslanik Dženan Đonlagić, kao i Prijedlog amandmana II na Ustav BiH, koji su predložili poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut.

Osim predlagača koji su obrazložili predložena rješenja, nije bilo poslaničke rasprave.

Ustavnopravna komisija (UPK) Predstavničkog doma nije utvrdila usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH niti je podržala principe predloženih amandmana, te je Domu poslala negativno mišljenje o ovim prijedlozima.  

Poslanik Dženan Đonlagić (Demokratska fronta) je, obrazlažući predložena rješenja, kazao da se radi o prijedlogu amandmana na Ustav BiH koji otklanjaju sistemsku diskriminaciju koja se nalazi u Ustavu BiH.

- Istovremeno, ovaj DF-ov prijedlog je u potpunosti u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetima Sejdić-Finci, Zornić-Pilav, Šlaku i Baralija. Cilj ovog prijedloga amandmana na Ustav je bio otkloniti sistemsku diskriminaciju koju je u svojim presudama uočio Evropski sud za ljudska prava, što bi bilo i osnov za izmjene Ustava BiH, čime bi se stvorile pretpostavke i za izmjene Izbornog zakona BiH - pojasnio je Đonlagić.

Komentirajući negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o predloženom materijalu, kazao je da nije čak ni iznenađen time, ali da je na neki način "civilizacijski poražavajuće da u našoj zemlji postoje takvi članovi Ustavnopravne komisije kojima nije stalo do ljudskih prava i temeljnih sloboda, već samo do nekih političkih interesa onih stranaka iz kojih dolaze".

Poslanik Damir Arnaut (Naša stranka) je, obrazlažući Prijedlog amandmana II na Ustav BiH, čiji su predlagači poslanici: Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i on, pojasnio da u članu 9. stav 2. Ustava BiH stoji da "naknada za lica koja obavljaju funkcije u institucijama BiH ne može biti smanjena za vrijeme trajanja njihovog mandata", te da predloženi amandman predviđa brisanje te odredbe.

- To vrlo često postaje izgovor za mnoge u parlamentarnim klupama kada odbijaju da podrže smanjenja plata - kazao je Arnaut.

Po njegovim riječima, brisanjem ove odredbe omogućit će se smanjenje visine plata, a time i preusmjeravanje tih sredstava u korisnije, svrsishodnije programe koji će pomoći građanima BiH.

Kaže da mu je neshvatljivo da je Ustavnopravna komisija odbila da utvrdi da je prijedlog amandmana na Ustav u skladu sa Ustavom BiH.

Poslanici će, nakon što okončaju raspravu o preostalim materijalima, glasati o svim danas razmatranim tačkama dnevnog reda.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu