Svijet     | 05.06.2020. 14:52 |

Bez napretka u pregovorima EU i Britanije o slobodnoj trgovini

FENA Internet

BRUXELLES/LONDON, 5. juna  (FENA) - Evropska unija saopćila je u petak da nije postignut značajan napredak u razgovorima s Ujedinjenim Kraljevstvom o sporazumu o slobodnoj trgovini  i da će se za postizanje dogovora razgovori morati intenzivirati.

- Ove sedmice nije bilo značajnog napretka ... Ne možemo tako nastaviti zauvijek - rekao je glavni pregovarač EU Michel Barnier na konferenciji za novinare, rekavši da obje strane moraju dogovoriti sporazum prije 31. oktobra.

Britanija je imala sličnu poruku.

- Napredak je i dalje ograničen, ali naši razgovori su bili pozitivni. Pregovori će se nastaviti i ostajemo posvećeni uspješnom ishodu - rekao je glavni britanski pregovarač David Frost.

- Ako želimo da napredujemo, jasno je da moramo intenzivirati i ubrzati naš rad - rekao je Frost, prenosi Reuters.

Evropska unija i Britanija u petak su okončali četvrti krug pregovora o trgovinskom sporazumu nakon Brexita, prenosi dpa.

Prethodna tri kruga pregovora rezultirala su malim napretkom.

Pregovara se o trgovinskom i partnerskom sporazumu za period nakon isteka prelazne faze Brexita do kraja godine. Britanija je zvanično napustila EU krajem januara, ali je još članica njenog unutrašnjeg tržišta i carinske unije.

Ukoliko se sporazum ne postigne u roku, postoji prijetnja ozbiljnih ekonomskih posljedica. Carinske takse i ostale trgovinske barijere stupile bi tada na snagu.

Na samitu planiranom da bude održan u ovom mjesecu bit će objavljena prvobitna ocjena pregovora i odluka o eventualnom produženju prelazne faze.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ukrajina dobila finansijsku pomoć EU od 1,5 milijardi eura

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Evropska unija ističe obavezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka,

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu