Svijet     | 02.06.2020. 12:39 |

Broj preminulih od COVID-19 u Britaniji primakao se cifri od 50.000 osoba

FENA Internet

LONDON, 2. juna (FENA) - Broj preminulih od COVID-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu u utorak se primakao cifri od 50.000 ljudi, potvrđujući njenu poziciju kao jedne od najteže pogođenih zemalja  u svijetu upravo kada premijer Boris Johnson pokušava ublažiti najsnažniju epidemiju novog koronavirusa.

Broj umrlih sada iznosi 49.646 ljudi, uključujući i podatke o smrtnim listovima za Englesku i Vels objavljene u utorak, i one iz 22. maja prethodno objavljene za Škotsku i Sjevernu Irsku, te nedavne smrtne slučajeve u bolnicama u Engleskoj.

Tako golem broj preminulih izazvao je kritike Johnsona, za koga opozicione stranke tvrde da je previše sporo uvodio restriktivne mjere, presporo je štitio starce u staračkim domovima i presporo je gradio sistem testiranja i traganja za kontaktima.

Johnsonova vlada tvrdi da, iako je moguće da je napravila izvjesne greške u borbi protiv najveće krize javnog zdravstva od epidremije gripe iz 1918., osigurala da sistem javnog zdravstva ne postane preopterećen.

Ipak, sumorna brojka umrlih nadmašuje čak i prognoze vladnih naučnih savjetnika.

U martu je britanski vodeći naučni savjetnik izjavio da bi održavanje broja umrlih ispod 20.000 bilo „dobar ishod“. U aprilu je Reuters javio da je vladin najgori scenarij 50.000 preminulih.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Britanski opozicioni Laburisti nanijeli težak udarac vladajućim konzervativcima na lokalnim izborima

Sedam Palestinaca ubijeno, 32 ranjeno u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze

U izraelskim zračnim udarima po Rafahu ubijeno 20 Palestinaca

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel