Svijet     | 31.05.2020. 14:46 |

Gantz uputio izvinjenje zbog izraelskog ubistva autističnog Palestinca

FENA Internet

JERUSALEM, 31. maja (FENA) - Izraelski ministar odbrane u nedjelju je uputio izvinjenje zbog smrtonosne pucnjave izraelske policije po nenaoružanom autističnom Palestincu.

Ubistvo Iyada Halaka, (32), u Starom gradu u Jerusalemu u subotu, izazvalo je široke osude i ponovljene kritike izraelskih snag asigurnosti zbog prekomjerne upotrebe sile

Benny Gantz, koji je također izraelski „alternativni“ premijer na osnovu sporazuma o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, uputio je izvinjenje na redovnoj sedmičnoj sjednici izraelske vlade. On je sjedio u blizini premijera Benjamina Netanyahua, koji nije pomenuo incident u uvodnom govoru.

- Istinski žalimo zbog incidenta u kome je Iyad Halak ubijen i zbog tuge njegove porodice. Siguran sam da će to biti predmetom brze istrage i da će ona donijeti zaključke - izjavio je Gantz.

 Halakova rodbina saopćila je da on patio od autizma i da je, kada je bio ubijen, išao u školu za učenike s posebnim potrebama koju je pohađao.

Izraelska policija navodi u saopćenju da ga je uočila „sa sumnjivim predmetom koji je bio nalik na pištolj“. Nakon što nije poslušao naredbu policajaca da stane, oni su otvorili vatru, navodi se u saopćenju. Policijski portparol Micky Rosenfeld kasnije je izjavio da nikakvo oružje nije pronađeno.

Izraelski mediji javili su da su policajci koji su učestvovali u incidentu ispitivani po protokolu i da je advokat koji zastupa jednog od njih uputio saučešće porodici u intervjuu za izraelski Vojni radio.

Usamljeni palestinski napadač, bez jasnih veza s oružanim grupama, izveli su niz napada noževima i automobilima na pripadnike izraelskih snaga sigurnosti u posljednjim godinama.

Palestinske i izraelske grupe za ljudska prava dugo optužuju izraelske snage sigurnosti za korištenje prekomjerne sile u nekim slučajevima, ili ubijajući pojedince koje su mogli uhapsiti ili koristeći smrtonosnu silu kad im životi nisu u opasnosti.

Neki prlopalestinski aktivisti uporedili su jučerašnju pucnjavu s nedavnim slučajevima policijskog nasilja u SAD, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ukrajinski ministar poljoprivrede pušten iz pritvora uz kauciju dok se čeka istraga optužbi

Izrael pojačao zračne napade na Rafah

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu