Bosna i Hercegovina     | 28.05.2020. 11:03 |

Kolegij NSRS sutra o datumu posebne sjednice o Rezoluciji Predstavničkog doma

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 28. maja (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zakazao je za sutra skupštinski Kolegij na kojem bi trebalo da bude utvrđen termin održavanja i prijedlog dnevnog reda 14. posebne sjednice entitetskog parlamenta.

Svojim potpisima posebno zasjedanje zatražila je jedna trećina narodnih poslanika, iz vladajuće većine.

Za dnevni red 14. posebne sjednice predložili su jednu tačku: Razmatranje Informacije o „Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta“, usvojene na 8. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zauzimanje stava o istoj.

U obrazloženju zahtjeva navode da je „neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba“.

- Na ovaj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH glasovima PDP-a i SDS-a pristupio je sramnom prekrajanju istorije i marginalizovanju stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu. Tražimo da Narodna skupština RS na posebnoj sjednici zauzme stav po ovom veoma značajnom pitanju po RS i srpski narod u cjelini - navodi se u zahtjevu, koji su potpisali poslaniči klubova SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Skupština BPK Goražde zasjeda 29.aprila

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Srbija: Sjednica kolegija skupštine 1. travnja, sudjeluju i predstavnici oporbene koalicije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu