Stranačke aktivnosti     | 23.05.2020. 19:13 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Irma Baralija: Nacionalistički tajkunski savezi mostariziraju cijelu Bosnu i Hercegovinu


CIK je odgodio lokalne izbore u BiH za novembar. Razlog – Parlament BiH još nije usvojio budžet institucija BiH iz kojeg mora biti izdvojeno 4,2 miliona KM za održavanje izbora, kako to propisuje Izborni zakon. Izbori ukupno koštaju devet miliona KM.

Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke, odgađanje izbora smatra kršenjem Ustava i početkom dugoročne suspenzije izbornog procesa u BiH.

"S iskustvom Mostara, u kojem već 12 godina nemamo izbora, a nećemo ih imati ni ove godine, mogu reći da je ovo što se dešava veoma opasno za Bosnu i Hercegovinu. Vlast je uvidjela da joj se kraj bliži. Pandemija je ta koja ju je skroz razotkrila kao kriminogenu i antigrađansku i oktobarski izbori su im trebali biti otkaz na lokalnom nivou. Oktobarski su sad postali novembarski, čime se samo kupuje vrijeme za dugotrajnu suspenziju demokratskih procesa kako bi vladajuća koalicija predvođena HDZ-om, SNSD-om i SDA mogla ostati na vlasti koja predstavlja izvor bogaćenja njihovih kadrova i ništa drugo.

Svi mi dobro znamo da 4,2 miliona koliko je potrebno izdvojiti za izbore nisu problem. Miliona ima i trostruko više za nabavku nefunkcionalnih respiratora, skupocjenih automobila i raznovrsnog luksuza u kojem uživaju. Budžet je morao biti usvojen i njegovo neusvajanje nije ništa drugo nego smišljen atak vlasti na demokratiju koja je znala da će upravo neusvajanjem odgoditi izbore. Međutim, sredstva za održavanje izbora se moraju naći.

Izgovor da se moraju čekati budžetska sredstva, jer se u suprotnom krši Izborni zakon ne stoji.  Neodržavanjem izbora krši se Ustav u čijem prvom članu jasno stoji da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora. Ustav je, kao njihovo izvorište, iznad svih zakona. Bez izbora ona više neće biti demokratska. BiH će biti zarobljena država nacionalističkih tajkunskih saveza u kojoj će zakoni služiti samo za zaštitu njihovog kriminala. Ona to već dijelom i jest. Građani su to prozreli i žele promjenu. Odgađanjem izbora to će im biti
onemogućeno da urade na demokratski način.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo