Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje

Srpska demokratska stranka pokrenuće sve mehanizme pred nadležnim institucijama, tužilaštvima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, kako bi se provela opsežna istraga o prisluškivanju članova opozicionih stranaka, odlučeno je na sjednici Predsjedništva SDS-a u Banjaluci.

Predsjednik SDS Mirko Šarović je u obraćanju novinarima rekao da ova afera može da nadmaši sve do sada slične slučajeve.

“Najvišerangirani funkcioner iz Republike Srpske vlastitim priznanjem u najvišem demokratskom tijelu Srpske svojom izjavom priznaje da je vršeno nelegalno prisluškivanje narodnih poslanika“, naveo je Šarović i dodajući da je riječ o jednom od najtežih krivičnih djela.

On je poručio da je obaveza SDS je da sa kolektivnom krivičnom prijavom svih poslanika nađe načina prostora i mogućnosti da se ovoj vrsti bezakonja stane na put.

“U svakoj normalnoj zemlji morao bi da podnese ostavku, ali znajući njegov moralni lik, to se neće dogoditi. Ako se ukaže prilika za njegov opoziv zbog toga što je učinio mi ćemo je iskoristiti”, rekao je Šarović.

On je kazao da je Dodik još jednom pokazao da je prijetnja napretku Republike Srpske.

„Ovo je tako važan trenutak u kome moramo pokazati odlučnosti i pokazati da ovo nije zemlja bezakonja, niti zemlja jednog pojedinca, nego da je demokratska zemlja“, kazao je Šarović.

Govoreći o održavanju mise za Blajburg u Sarajevu Šarović je rekao da je SNSD propustila priliku da osudi ustaški pokret i njihova nedjela, jer u Parlametnu BiH nisu glasali za inicijativu kojom se osuđuje ustaški pokret i njihova nedjela.

„Oni su izbjegli da zajedno sa nama budu dio te većine štiteći svoje koalicione partnere“, kazao je Šarović, ističući da je iza te rezolucije stala i Srpska pravoslavna crkva.

Komentarišući uslovljavanje donošenjem budžeta za 2020. i održavanja lokalnih izbora sa odlaskom članova CIK, koja dolaze od stane SNSD-a, Šarović je rekao da Dodik i njegova stranka više neće biti u prilici da manipuliše izbornom voljom građana.
„Na osnovu ove njihove rakcije vidi se koliko im je važna CIK. Mi im poručujemo da ova institucija treba raditi u interesu građana, a ne onih koji je koriste za manipulacije na izborima“, naglasio je Šarović.

On je rekao da je na današnjoj sjednici Predsjedništvo SDS usvojilo političku platformu SDS za nastup na lokalnim izborima ove godine te da je donijelo odluku o izboru Izbornog štaba SDS.

„Pored toga danas donosimo odluku o formiranju Organizacionog odbora za oblježavanje 30 godina nastanka SDS. Ovo je za nas veoma važna jubilarna godina, a pošto je izborna godina to dobija posebno na značaju“, kazao je Šarović.

SDS
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.