Kultura     | 18.05.2020. 13:16 |

HNK Mostar predstavom 'Spremni' završava sezonu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 18. svibnja (FENA) – Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru počelo je sa pripremama nove predstave "Spremni" po tekstu nagrađivane hrvatske dramatičarke Kristine Gavran.

Dramski zaplet vrti se oko obitelji suočene s apokaliptičnom prijetnjom koja je možda samo plod kolektivne paranoje, izazvane svakodnevnicom prepunom prijetnji i različitih vrsta straha. Ovaj tekst, čiji su junaci bračni par s dvoje odrasle djece, dramaturški funkcionira kao generalna proba pred katastrofu te, nažalost, savršeno korespondira s vremenom opće klaustrofobičnosti kojem svjedočimo u pandemiji izazavanoj korona virusom. Tematizirajući odnos roditelj – dijete, autorica se zapravo bavi kontrolom i istraživanjem slobode te nametanjem straha kao sredstva postizanja moći, priopćeno je iz HNK.

Predstava se radi vlastitim snagama, a u njoj će igrati Jelena Kordić Kuret, Robert Pehar, Anja Kraljević i Dražen Pavlović. Premijera bi trebala biti idućeg mjeseca, najavili su iz HNK u Mostaru navodeći kako će time završiti ovogodišnju sezonu.

Kristina Gavran je za ovu dramu dobila nagradu Ministarstva kulture RH „Marin Držić“ za najbolji novi dramski tekst u 2012. godini, i ovo je prvi put da se jedan njezin komad uopće postavlja u BiH. Dobitnica je i dvije nagrade „Mali Marulić“ za najbolje tekstove za djecu, a prošle joj je godine u Birminghamu postavljen i prvi tekst na engleskom „Papar i med“ u kazalištu Derby, navodi se u priopćenju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

HNK Mostar oglasio se povodom izjave predsjednika Gradskog Vijeća Grada Mostara

Održana komemoracija za Ivana Ovčara, prvog ravnatelja HNK Mostar

Komemoracija za Ivana Ovčara, prvog ravnatelja HNK Mostar

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel