Bosna i Hercegovina     | 14.05.2020. 09:01 |

INZ- Set procedura za početak rada predškolskih ustanova

FENA Saopćenje

ZENICA, 14. maja (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) izradio je, na osnovu Zaključka Federalnog štaba civilne zaštite od 12. maja, set procedura za početak rada predškolskih ustanova.

Procedure, detaljno opisane u dokumentu sa prilozima, ilustracijama i potrebnim upitnicima/dokumentima, dostupni su svim predškolskim ustanovama u BiH putem web stranice Instituta inz.ba. Po službenoj dužnosti, elektronskom poštom proslijeđeni su svim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK).

Vodič za unapređenje sigurnosti u vrtićima izrađen je na osnovu smjernica i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Federalnog Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo, ali i sličnih iskustava i praksi institucija u susjednim državama.

U opširnom dokumentu govori se o potrebnim biosigurnosnim mjerama, rizičnim tačkama u vrtiću, te strategiji djelovanja kako spriječiti unos i širenje virusa u svakom dijelu vrtića, kao i o organizaciji rada s djecom u vrtićima u uvjetima pandemije.

Stručni saradnik u INZ doc.dr. Nino Hasanica kaže da su detaljno opisani načini izrade i postavljanja dez-barijera za ruke i obuću, primopredaja djece, ulazak djece u grupama, unutarnje aktivnosti, dolazak trećih osoba, pa i detalji putem mjerenja temperature ili prijavljivanja sumnjivih epidemioloških dešavanja nadležnim.

-Sve do skladišenja i uklanjanja potencijalno infektivnog otpada. Cilj nam je da odogovorimo na što veći vroj nejasnoća i mogućih pitanja, kako zaposlenih i nadležnih u vrtićima, tako i roditelja - ističe.

U dokumentu, koji je Institut dao na raspolaganje svim vrtićima, su i uzorci Epidemiološkog upitnika za klijente predškolske ustanove, prijedlozi grafikona za pravilno pranje ruku, korištenje dez-barijera, Liste evidencija održavanja čistoće i dezinfekcije, Lista ostvarenih kontakata sa zaposlenicima ustanove, "check" lista za dnevno praćenje zdravstvenog stanja djece i zaposlenika...

INZ je ranije sačinio i objavio besplatna izdanja Vodiča za biosigurnost u proizvodnim objektima kompanija u BiH, Preporuke za goste i osoblje u ugostiteljskim objektima, uputstvo o potencijalnoj opasnosti u slučajno fizičkog nedistanciranja, preporuke penzionerima u vezi izlazaka iz izolacije, savjetima za uvođenje zdravih životnih stilova, tri seta preporuka za kućne savjete i stanare kolektivnih i individualnih stambenih objekata, kao i informacije o eliminaciji stresa u doba pandemije, savjete za skladištenje i uklanjanje otpada osoba u izolaciji.

Na web stranici inz.ba građani mogu pronaći i savjete za zaposlenike i uprave preduzeća i institucija, mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao preventive, nutricionističke savjete u doba izolacije, preporuke za studente, trudnice i hronične bolesnike, te one koji njeguju dementne osobe.

Dostupne su i preporuke o važnosti fizičke aktivnosti i prestanku pušenja u vrijeme pandemije, savjeti roditeljima i djeci o pranju ruku i zuba u vrijeme pandemije, kao i preporuke za ukop/sahranu/dženazu osobe umrle sa potvrđenim Covid-19 virusom.

- Panika nije rješenje, oprez jeste. Zato je neophodno da se svaki građanin informiše, usvoji potrebna znanja kako zaštititi sebe i druge u javnom prostoru - navode izInstituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ponovno poskupljuju privatni vrtići u Mostaru

Sindikat traži konkurse za prijem radnika u osnovne škole i vrtiće na neodređeno vrijeme

Potpisani ugovori: Kanton Sarajevo sa 12 miliona KM sufinansira boravak djece u privatnim vrtićima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo