Bosna i Hercegovina     | 12.05.2020. 15:41 |

Brkić sa zamjenikom generalnog tajnika Europske službe za vanjske poslove 

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić održao je danas videokonferenciju s zamjenikom generalnog tajnika Europske službe za vanjske poslove i političkim direktorom Enriqueom Morom.

U fokusu razgovora sugovornika bili su borba protiv pandemije COVID-19 te rezimiranje Samita EU  zapadni Balkan, koji je prošle sedmice održan u Zagrebu.

Sugovornici su se suglasili kako je Samit u Zagrebu, i pored toga što je zbog pandemije COVID-19 održan putem video linka, potvrdio daljnju predanost Europske unije zapadnom Balkanu. Zamjenik generalnog tajnika Mora je naglasio da je pitanje vremena kada će zemlje zapadnog Balkana postati članice EU.

Tijekom razgovora zamjenika ministrice Brkića i zamjenika generalnog tajnika Mora izražena su očekivanja da će se u narednom razdoblju usvojiti višegodišnji proračunski okvir EU te da će izdvajanjem planiranih sredstava EU za zapadni Balkan potvrditi politički, ekonomski i sigurnosni prioritet koji regija predstavlja za EU.

Razgovaralo se i o odgođenom sastanku političkih direktora zemalja zapadnog Balkana, koji je bio planiran da se održi u travnju ove godine u Sarajevu. Zaključeno je da će se skup održati u BiH čim to dopuste epidemiološki uvjeti.

Tijekom videokonferencije bilo je riječi i o aktivnostima na europskom putu BiH, trenutačnoj političkoj situaciji u BiH, predstojećim lokalnim izborima u našoj zemlji, s posebnim naglaskom na izbore u Mostaru te ukupnoj suradnji među zemljama regije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu