Bosna i Hercegovina     | 27.04.2020. 18:04 |

Spahić - Osigurati Društvu Crvenog križa/krsta BiH stabilan osnov za rad

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić i generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine Rajko Lazić u sjedištu Crvenog krsta/križa BiH prilikom današnjeg susreta i razgovarali  su o pandemiji COVID-19 u BiH.

Lazić je informirao Spahića o rezultatima aktivnosti Društva i djelovanju 166 podružnica i organizacija Crvenog krsta/križa BiH u proteklom periodu i naglasio da je Društvo radilo sa 1.219 volontera i 286 profesionalno angažiranog osoblja u borbi protiv širenja virusa, kao i da su 28.359  sati bili na terenu i da su obavili 15.650 kućnih posjeta i osigurali direktnu podršku za 45.000 korisnika Crvenog krsta/križa, saopćio je Press IPC-a. 

Spahić je odao priznanje Društvu s kojim Međunarodni centar sarađuje i koje je svoju društvenu ulogu i ovoga puta potvrdilo jedinstvenim angažiranjem u organizaciji preventivne i prve pomoći bosanskohercegovačkom stanovništvu.

-Vi ste s ljekarima, rudarima i drugim stručnim službama istinski heroji naše zemlje, jer radite u teškim uvjetima i dajete građanima snagu da fizički i pshički izdrže ovu borbu s virusom u svojim kućama i na radnim mjestima i da se suoče s ekonomskim i socijalnim problemima koji su nastali u vremenu vanrednog stanja - rekao je Spahić koji je konstatirao da imajući u vidu aktivnosti Društva Crvenog krsta /križa BiH, koje djeluje na temelju Zakona Parlamentarne Skupštine BiH, treba da bude finansirano putem budžeta BiH, a ne putem grantova.

Spahić je kazao da treba osigurati stalna budžetska sredstva za Društvo i sve njegove organizacije i djelatnosti, te tako osigurati stabilan i siguran osnov za rad, saopćio je Pres IPC-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel