Bosna i Hercegovina     | 25.04.2020. 15:41 |

Stožer: U HNŽ-u šestoro pozitivnih na koronavirus, stanje u bolnici bolje

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 25. travnja (FENA) – U protekla 24 sata u zavodu za mikrobiologiju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar na covid-19 testirano je ukupno 269 uzoraka, a od te brojke u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) pozitivno je šest osoba i to, četiri iz Mostara, jedna iz Čitluka i jedna iz Čapljine.

U covid-bolnici SKB-a Mostar trenutno je 22 bolesnika, od čega četvoro na respiratoru u izuzetno teškom stanju, dok su bolesnici koji nisu na potpornoj terapiji kisika stabilno.

Hospitalizirano je dvoje novih bolesnika, a preminulih od koronavirusa nije bilo.

Specijalist infektolog sa SKB-a Mostar dr. Siniša Skočibušić ocijenio je da je u covid-bolnici zdravstveno stanje bolje.

-Ukupno stanje u covid-bonici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar se poboljšava i čini nam se da sve mjere koje poduzimamo ovih dana zapravo su dale rezultate te imao manji broj zaraženih koronavirusom – izjavio je  dr. Siniša Skočibušić, specijalist infektolog sa SKB-a Mostar u subotu na redovitoj video konferenciji Kriznoga stožera civilne zaštite HNŽ-a.

Odgovarajući na upite novinara, dr. Skočibušić je naveo kako sunce i vrućine neće utjecat na novi koronavirus s obzirom, kako je kazao, da je pandamenija trenutno i u zemljama u južnoj zemljinoj polutki i zemljama koje su na ekvatoru.

-Prije je očekivati kako će se stanovništvo povremeno i postupno prokužiti i da će sam virus biti manje virolentan među stanovništvom- mišljenja je dr. Skočibušić.

Pozvao je također stanovništvo na cijepljenje s obzirom da je pred nama Svjetski tjedan imunizacije.

Naveo je kako je cijeljenje jedan civilizacijski i uljudbeni doseg i da se njime uspjelo iskorijeniti i smanjiti zdravstveni rizik za brojne bolesti.

Podsjetimo da je na redovitom Koordinacijskom sastanku Vlade HNŽ-Stožera CZ HNŽ-a u petak, a na tragu zapovjedi Federalnog stožera Civilne zaštite, izvan snage stavljena zapovijed o policijskom satu, odnosno zabrani kretanja od 20 do 5 sati ujutro. Također, od petka je stupila na snagu zapovijed kojom  stariji od 65 mogu izaći ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati, a  osobe mlađe od 18 godina utorkom, četvrtkom i subotom u vremenu od 14 do 20 sati.

-Federalni stožer civilne zaštite ukinuo  je i zapovijed o četrnaestodnevnoj karanteni za osobe koje dolaze u BiH iz inozemstva, pa zapovijed o toj problematici sada podrazumijeva da će spomenute osobe ići u kućnu izolaciju- objasnio je glasnogovornik Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ-a Pero Ćiro Pavlović.

Podsjeća da je Stožer CZ HNŽ-a  izvan snage stavio i zapovijed kojom je odgođeno otvaranje ribolovne sezone u HNŽ-u.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel