Bosna i Hercegovina     | 24.04.2020. 14:54 |

Besplatna psihološka pomoć za žene žrtve nasilja u vrijeme pandemije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Fondacija "Akademija za žene" uz podršku Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini uspostavlja e-Savjetovalište s psihoterapijom koje će od početka maja nuditi besplatnu profesionalnu pomoć za žene žrtve nasilja u Bosne i Hercegovini.

Prema zvaničnim statističkim podacima, čak 52,8 posto žena u Bosni i Hercegovini je do svoje petnaeste godine života doživjelo bilo koji oblik nasilja. Usljed ograničene slobode kretanja i mjera (samo)izolacije mnoge žene su izložene nasilju, a za većinu njih vlastiti dom nije sigurno mjesto.

U teškom periodu razgovor o ličnim problemima, kao i profesionalni savjet objektivnog i suosjećajnog sagovornika mogu biti od velike pomoći.

Razgovori u okviru e-Savjetovališta „Akademije za žene“ će se - zbog uslova ograničene slobode i (samo)izolacije, obavljati putem videopoziva.

Savjetovanje će voditi isključivo educirane psihoterapeutkinje u okviru individualnih sesija. Savjetovanje, odnosno psihoterapeutski tretmani će se voditi u skladu sa standardima utvrđenim od strane Europske asocijacije za psihoterapiju i principima povjerljivosti podataka i dobrobiti klijentice, te sadržaja tretmana koji proističu iz Etičkog kodeksa.

Prijave se mogu dostavljati od 1. maja putem prijavnog formulara koji će uskoro biti objavljen na www.afw.ba. 

Projekat pokretanja e-Savjetovališta finansira Austrijska ambasada u Sarajevu.

- Bosna i Hercegovina je važan partner za Austriju i stoga pokušavamo na različite načine da pružamo podršku, između ostalog kroz ovaj projekat koji nastoji da pomogne ženama koje posebno pate zbog posljedica krize - kazala je austrijska ambasadorica u Bosni i Hercegovina Ulrike Hartmann, saopćeno je iz te fondacije. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zelenski pozvao da se Ukrajini pošalju dodatni sistemi protivzračne odbrane

Iz Ammana ispraćen konvoj humanitarne pomoći Islamske zajednice u BiH upućen u Gazu

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel