Bosna i Hercegovina     | 23.04.2020. 15:24 |

Banja Luka - Izabrana najbolja IT rješenja za borbu protiv korone

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23.aprila (FENA) - Prvu nagradu od 1.500 KM na prvom online hackathonu u BiH posvećenom borbi protiv koronavirusa, koji je organizirala kompanija Prointer ITSS osvojili su Miljan Sikimić i Božo Bjeković.

 Žiri je nagradio osmišljenu mobilnu aplikaciju koja bi pomogla u pronalaženju osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima, ali i za neobičan način da uz pomoć skeniranja QR koda mobilnim telefonima, građani pokažu odgovornost i poštovanje pravila “ostani kod kuće”, za šta bi bili i nagrađeni saopćeno je iz kompanije  Prointer ITSS.

Slično rješenje ponudio je i Bojan Janković, koji je završio na trećem mjestu i s nagradom od 500 KM, jer je, prema procjeni žirija, u manjoj mjeri osmislio nadogradnju projekta.

Drugoplasirani Aleksandar Šarović ponudio je rješenje koje doprinosi ublažavanju posljedica ekonomske krize. Hiljadu konvertibilnih maraka osvojio je za kreiranje posebnog servisa koji bi uvezao privrednike i vlasnike preduzeća s relevatnim institucijama, što bi omogućilo da korisnici imaju pristup važnim informacijama iz oblasti privrede i mogućnost da se za pomoć, savjet ili informaciju direktno obraćaju nadležnim službama.

Iz kompanije Prointer poručuju da će bar jedno od nagrađenih rješenja u najkraćem periodu biti  implementirano. Potencijal imaju i ostale pristigle ideje, pa žiri u čijem je sastavu osim IT i marketing stručnjaka bio i predsjednik Komore doktora medicine Republike Srpske Saša Vujinović, nije imao lak posao.

-Stiglo nam je 39 rješenja među kojima je bilo sjajnih ideja. Koliko je bilo teško izabrati najbolje svjedoče rješenja koja su rangirana kao četvrto i peto, a u kojima su takmičari ponudili opciju koja bi u borbi protiv koronavirusa pomogla najranjivijim grupama, prije svega osobama s invaliditetom, kao i rješenje iz oblasti edukacije osnovaca, srednjoškolaca i studenata - kazala je marketing menadžer kompanije Prointer ITSS  Mirjana Jukić.

Učesnici Hack&Solve Weekend hackathona bili su u obavezi da dostave originalna rješenja dostupna samo predlagaču i organizatoru. Cilj je bio osmisliti rješenja iz oblasti opšte informisanosti i mentalnog zdravlja, uticaja pandemije na društvo i privredu, edukacije na sva tri nivoa obrazovanja i očuvanja zdravlja i sigurnosti zdravstvenih radnika, saopćila je kompanija Prointer TSS.                                                                                                                                                                                                                                            

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu