Ekonomija     | 21.04.2020. 12:59 |

STBiH protiv donošenja Izmjena i dopuna Zakona o radu u predstavljenoj formi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. aprila (FENA) - Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) oglasio se saopćenjem za javnost u kojem navodi da je kategorično protiv da se Izmjene i dopune Zakona o radu donesu u toj formi i po hitnoj proceduri. 

STBiH je sindikat koji, kako se navodi u saopćenju, ne zastupa radnike u javnom sektoru nego govori u ime onih radnika koji već dva mjeseca sa ili bez adekvatne zaštite stoje na svojim radnim mjestima "doslovno usred minskog polja koronavirusa", a po tim izmjenama bi možda trebali raditi i do 72 sata sedmično i to za oko 300 KM.

Iz Sindikata radnika trgovine poručuju da STBiH govori u ime onih čije firme ne rade i za april su već masovno najavile ili isplate minimalnih plaća ili otkaze ugovora o radu, a po tim Izmjenama bi trebali "biti na čekanju".

- Ove Izmjene koje je predložilo resorno Ministarstvo a Savez sindikata kategorično odbio nisu manifestacija solidarnosti radnika javnog sa radnicima realnog sektora kako se nastoji predstaviti već dokaz neuspjeha vlasti da omogući poslodavcima da zadrže sve radnike i garantuju im barem te mizerne plaće koje su imali prije početka pandemije. Umjesto toga im se omogućava da doslovno "porobe" sve radnike te ih ponovo vrlo nehumano i nepravedno postavi u poziciju da upravo oni jedini podnesu teret privrednog kolapsa izazvanog stanjem nesreće - poručili su iz STBiH.

Sindikat radnika trgovine BiH je Ministarstvu za rad i socijalnu politiku FBiH uputio svoje primjedbe na predložene Izmjene sa zahtjevom da se takav Nacrt povuče.

- Od svih klubova stranaka u Parlamentu smo tražili da ni u kom slučaju ne dozvole da ovaj neustavni i krajnje nehumani pokušaj porobljavanja radnika prođe. Također smo predložili da se u praksu vrati sektoralni socijalni dijalog i da poslodavci i sindikati u svim djelatnostima od kojih je svaka specifična i različito pogođena posljedicama stanja nesreće kao i na nivou samih kompanija zajednički kolektivnim ugovorima dogovore mjere koje će sačuvati biznise ali i radna mjesta - navodi se u saopćenju STBiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sindikati traže hitno povećanje minimalne plate, ali pominjanih 400 KM ne smatraju dovoljnim

Beširović: Zbog rasta cijena bi i traženi minimalac od 1.000 KM brzo mogao biti nedovoljan

STBiH - Zaštita radnih prava nije moguća bez odgovorne države

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine