Svijet     | 21.04.2020. 10:53 |

RSF: BiH napredovala pet mjesta na Indeksu slobode medija

FENA Internet

SARAJEVO, 21. aprila (FENA) - Reporteri bez granica (RSF), organizacija sa sjedištem u Parizu koja zagovara slobodu medija, objavila je ovogodišnji svjetski Indeks slobode medija prema kojem je Bosna i Hercegovina na 58. mjestu, što predstavlja napredak u odnosu na prošlu godinu od pet mjesta.

Bosna i Hercegovina rangirana je bolje na ovoj listi od Hrvatske koja je na 59. mjestu, ali i značajno bolja od Srbije koja je na 93. mjestu, no i od ostalih zemalja regije osim Slovenije koja je na 32. mjestu.

Crna Gora je na 105. mjestu, Makedonija na 92., dok je Albanija na 84. mjestu po svjetskom Indeksu slobode medija koji objedinjava izvještaj za 180 zemalja.

Na prvom mjestu je Norveška koju slijede ostale zemlje Skandinavije.

Na Svjetski dan slobode medija RSF objavljuje rang listu slobode medija u svijetu. Prvi put je objavljena 2002. godine, a napravljena je na temelju upitnika na kojeg odgovoraju ispitanici partnerskih organizacija širom svijeta.

Izvještaj govori o napadima, ubistvima ili hapšenjima novinara kao i pritiscima protiv slobode medija u 180 zemalja svijeta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

RSF - širom svijeta zatvoreno 488 medijskih profesionalaca

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti