Regija     | 17.04.2020. 16:22 |

Srbija najavila početak liječenja covida-19 krvnom plazmom

FENA Agencije

BEOGRAD, 17. travnja (FENA) - Zdravstveni sustav Srbije počet će liječenje zaraženih koronavirusom korištenjem krvne plazme pacijenata izliječenih od covida-19, objavljeno je u petak u Beogradu, uz poziv svim izliječenima, potencijalnim donorima plazme, da se uključe u kampanju.

Srbijanska vlada započela je danas veliku nacionalnu kampanju "Doniraj plazmu – spasi nekome život", što je simboličan početak sljedeće faze borbe protiv koronavirusa, izjavila je srbijanska premijerka Ana Brnabić.

U izvanrednom obraćanju javnosti Brnabić je rekla da su do sada 534 osobe službeno izliječene od koronavirusa i pozvala ih da se jave i daju krvnu plazmu, jer će time pridonijeti ozdravljenju drugih.

Početak kampanje je praktički najavljen prilogom Radio-televizije Srbije u kojem su se, kao prvi donori, pojavili bivši nogometni reprezentativac Marko Pantelić i predsjednik Nogometnog saveza Srbije (FSS) Slaviša Kokeza.

Pantelić i Kokeza su među prvim pacijentima u Srbiji izliječenim od covida-19, nakon što su u ožujku primljeni na bolničko liječenje poslije sastanka u UEFA-i te posjeta Milanu.

Stručnjaci su objasnili da donori mogu biti zdrave osobe koje su izliječene od covida 19 i čiji su testovi nakon liječenja najmanje dva puta potvrđeni kao negativni, prenosi Hina.

Srbija će, kako je najavljeno, formirati i banku krvne plazme u slučaju pojave epidemije koronavirusa ujesen.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Iz europskog Plana rasta za Zapadni Balkan za Srbiju 1,6 milijardi eura, za BiH 969 milijuna eura?

Migranti iz Srbije bježe u BiH

Srbija: Brnabić raspisala lokalne izbore za 2. lipnja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu