Svijet     | 16.04.2020. 20:32 |

Putin upozorio: Optuživanje Kine za epidemiju koronavirusa kontraproduktivno

FENA Internet

MOSKVA, 16. aprila (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u četvrtak na pokušaje da se optuži Kina što nije obavijestila svijet o epidemiji koronavirusa.

U današnjem telefonskom razgovoru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, Putin je naglasio "kako su pokušaji da se optuži Kina što nije izvjestila svjetsku zajednicu o pojavljivanju opasne zaraze kontraproduktivni".

Kremlj je saopćio da je ruski predsjednik dao "visoku ocijenu kontinuiranih i praktičnih akcija naših kineskih partnera" koja je omogućila stabiliziranje epidemije.

U saopćenju se dodaje da su dvojica čelnika izrazila uvjerenost da će bliska saradnja Moskve i Pekinga pomoći u prevazilaženjnu epidemije.

Kina odlučno negira da je odgodila izvještavanje o epidemiji virusa u Wuhanu krajem prošle godine i da je svjesno umanjila broj slučajeva zaraze, pogoršavajući posljedice po SAD i druge zemlje. Peking je također odbacio navode kako je moguće da je pandemija koronavirusa potekla iz laboratorije u blizini Wuhana u kojoj su skladišteni zaraženi uzorci, prenosi Associated Press.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu