Bosna i Hercegovina     | 16.04.2020. 12:32 |

Kulturni centar 'Kralj Fahd' pomaže Dječjem domu Bjelave i Gerontološkom centru

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Kulturni centar "Kralj Fahd" Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH donirao je danas  neophodne higijenske potrepštine i zaštitna sredstva Domu za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo, kao i Gerontološkom centru Sarajevo.   

Fikret Mehović, PR Kulturnog centra "Kralj Fahd“ Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, kazao je da imaju dobru saradnju sa Dječijim domom Bjelave već dugi niz godina.

- U kontaktu sa direktorom ovog doma dogovorili smo se šta je to najneophodnije da im doniramo ovaj put. Odlučili smo se za proizvode koji su njima neophodni, to su dječije pelene, šamponi, kupke, viziri, rukavice, maske... Svi znamo da Dječiji dom Bjelave postoji već 120 godina, da je veoma važna njihova uloga u društvu i stoga je potrebno da osiguramo, koliko možemo i mi kao Kulturni centar, da njihovi poslovi teku bez problema i da djeca koja se nalaze u ovom domu imaju sve što im je potrebno - kazao je Mehović.

Naglasio je da Kulturni centar danas i sutra realizira još tri ovakva projekta, a ukupna vrijednost svih ovih donacija iznosi oko 15.000 KM.  

- Danas također doniramo neophodna sredstva za higijenu i zaštitnu opremu Gerontološkom centru Sarajevo, a sutra ćemo Merhametu donirati sto velikih paketa pomoći za najugroženije porodice, a također i dvije tone hurmi Odjelu za društvenu brigu Islamske zajednice u BiH – dodao je Mehović.

Direktor KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tarik Smailbegović kazao je da im u vrijeme pandemije i najtežih trenutaka ova donacija mnogo znači.

- Mnogo ovih materijala, higijenskih potrepština se brzo troši, velike su potrebe, svi smo zatvoreni u malom prostoru i potrebno je puno ovih zaštitnih sredstava. Ova donacija nam je značajna i sa druge strane, moralno jer je jako važno kad nam se neko javi, da znamo da nismo sami, da nas podrži. Nekad je ta poruka i mnogo snažnija, jer sve ovo s pandemijom već dugo traje, ljudi su pomalo i umorni i zato nam mnogo znači svaka poruka i riječ ohrabrenja. Zahvaljujemo se Kulturnom centru 'Kralj Fahd' koji su uvijek tu kad nam trebaju, pa i u ovim najtežim trenucima – kazao je Smailbegović dodajući da imaju neke zalihe što se tiče hrane i osnovnih sredstava, te da u Domu trenutno ima 96 štićenika.

Generalna direktorica JU Gerontološki centar Sarajevo Melisa Alibašić-Hadžić kazala je da im donacija Kulturnog centra "Kralj Fahd“ mnogo znači.

- Ovo je jedina Ambasada koja se odazvala da nam donira i puno nam znači svaka pomoć pogotovo dezinfikaciona sredstva i rukavice i zahvaljujemo se Kraljevini Saudijske Arabije – kazala je  Alibašić-Hadžić dodajući da Gerontološki centar ima 358 korisnika.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kulturni centar 'Kralj Fahd': Prijave za "Ljetnju školu 2022' kreativne radionice za djecu, izleti

Uručena zaštitna oprema za Gerontološki centar u Sarajevu

KC 'Kralj Fahd' pomaže Dječijem domu Bjelave i Gerontološkom centru (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!