Bosna i Hercegovina     | 16.04.2020. 10:06 |

Evropski pokret u BiH predlaže objedinjavanje lokalnih i općih izbora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Evropski pokret u Bosni i Hercegovini (EPuBiH) predlaže objedinjavanje lokalnih i općih izbora te uvođenje elektronskog glasanja od 2022. godine.

- Evropski pokret duži niz godina, iz praktičnih i financijskih razloga, ali i boljeg upravljanja mandatima biranih predstavnika lokalnih zajednica, predlaže odlaganje lokalnih izbora ove godine i objedinjavanje lokalnih i općih izbora u BiH od oktobra 2022. godine - navodi ova asocijacija u saopćenju za javnost.

EPuBiH smatra kako bi odgađanje lokalnih izbora 2020. godine, pored značajne financijske uštede sredstava u dvocifrenom milionskom iznosu, koja bi mogla biti preusmjerena u proces ekonomske podrške privrednom sektoru, bitno olakšalo situaciju...

- Pored toga, ovaj period od dvije godine, do objedinjavanja lokalnih i općih izbora, mogli bismo vrlo korisno iskoristiti da se društvo pripremi i uvede u elektronsko glasanje, što je još jedan razlog više da se ovo pitanje mnogo ozbiljnije, nego do sada tematizira, pošto će svijet 'nakon korone', gotovo sigurno, biti još više digitaliziran i okarakterisan 'radom i aktivnostima od kuće' - navodi se u saopćenju.

Iz EP-a navode "kako Bosna i Hercegovina, pored zdravstvenih, ekonomskih i sigurnosnih izazova, nema mogućnost luksuza da sebi priušti izlaganje svojih građana nepoznatim rizicima, ali i bukvalno bacanje 20-30 i više miliona KM, u ovoj situaciji, pred predstojećim, višegodišnjim, ekonomskim i drugim krizama..."

EP, stoga, apelira na sve odgovorne društvene subjekte da podrže njihove prijedloge, "koji nisu novi i od jučer, jer mi već duži niz godina ovu inicijativu aktualiziramo".

- Još ranije, ali posebno 2015 i 2016.godine predlagali smo da se lokalni i opći izbori, ne samo objedine, nego da se nosiocima funkcija uvede mandat od pet godina, koji bi bio usklađen sa mandatima službenika u evropskim institucijama, jer bismo na taj načim postali mnogo efikasiji i kompaktibalniji sa zakonima, pravilima i samim djelovanjem EU - navodi se, između ostalog, u saopćenju.

Iz EP-a u BiH, istovremeno, pozivaju Centralnu izbornu komisiju BiH da u skladu sa ovlaštenjima, a u sklopu iniciranih promjena razmisle o dodatnim izmjenama Izbornog zakona, poput vremenskog ograničenja za formiranje izvršne vlasti u BiH, odnosno uvođenja mogućnosti ponovljenih izbora, ukoliko se ne oformi vlast u određenom vremenskom periodu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'